#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Romiplostim u těhotné ženy − kazuistika

16. 5. 2022

Následující případ z klinické praxe demonstruje dobrou kontrolu rezistentní imunitní trombocytopenie u těhotné ženy při podávání romiplostimu.

Úvod

Imunitní trombocytopenie (ITP) je autoimunitní onemocnění, pro nějž je typický významný pokles počtu trombocytů a s tím spojené krvácivé projevy. V rámci léčby se u perzistující a zejména chronické ITP kromě kortikosteroidů a intravenózních imunoglobulinů uplatňují také agonisté receptorů pro trombopoetin (TPO-RA), mezi něž patří i romiplostim.

Popis případu

První symptomy se u pacientky objevily ve věku 22 let. Jednalo se o nově vzniklé petechie a slizniční krvácivé projevy. Vyšetření krevního obrazu ukázalo významnou trombocytopenii (19 × 109/l). Léčba byla zahájena podáváním prednisolonu v dávce 1 mg/kg/den, pro pozitivitu anti-dsDNA byl nasazen také hydroxychlorochin s částečným efektem. Následně byly zkoušeny intravenózní imunoglobuliny a azathioprin. Pro opět nedostatečný efekt léčby byla indikovaná splenektomie bez významnějšího vzestupu počtu trombocytů.

Krátce po operaci se žena rozhodla otěhotnět. V průběhu I. trimestru gravidity dostávala kortikoidy, nicméně nadále bez efektu na počet trombocytů. Ve III. trimestru byla zahájena léčba romiplostimem. Po 3 cyklech byl pozorován vzestup trombocytů na 164 × 109/l, v období porodu potom jejich počet klesl na 75 × 109/l. Porod proběhl nekomplikovaně a žena porodila zdravé dítě. Léčba romiplostimem pokračuje i po porodu.

Závěr

Několik studií ukázalo, že podávání romiplostimu v těhotenství není provázeno komplikacemi u plodu. Z hlediska rizika krvácivých komplikací ITP v těhotenství je efektivní léčba velmi důležitá a právě TPO-RA mohou nabízet optimální řešení, zejména pro pacientky refrakterní k 1. či 2. linii léčby.

(eza)

Zdroj: Payandeh M., Karami A., Karami N., Masgareh J. B. Romiplostim: successful treatment of a pregnant woman with refractory immune thrombocytopenia. Biomed Res Ther 2018; 5 (8): 2565−2571, doi: 10.15419/bmrat.v5i8.465.



Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#