#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Projevy atopické dermatitidy v obličeji a jejich léčba – kazuistika

4. 12. 2019

Prezentovaný případ 25letého muže ukazuje, že fixní kombinace kortikoidu a antibiotika se dobře uplatňuje při léčbě projevů atopické dermatitidy v obličeji.

Objektivní nález

Pacient vyhledal dermatologa kvůli opakovanému zhoršování projevů atopické dermatitidy v oblasti obličeje, ke kterému dochází vždy na začátku léta. Na obličeji se mu objevují svědivé červené exkoriace, lichenifikace a olupování kůže. Tento stav je často doprovázen bakteriální superinfekcí.

Obr.  Exacerbace projevů atopické dermatitidy v obličeji

Exacerbace projevů atopické dermatitidy v obličeji

Osobní a rodinná anamnéza

25letý muž trpí atopickým ekzémem již od dětského věku. Díky pravidelné péči o kůži, používání emoliencií a dodržování režimových opatření byla atopická dermatitida dlouhodobě pod kontrolou. V pubertě došlo kvůli nedůslednému přístupu k režimovým opatřením k exacerbaci projevů atopické dermatitidy v obličeji. U nemocného byla již v minulosti zjištěna přecitlivělost na kočičí a psí srst, roztoče a pelyněk, žádné další senzibilizační ani iritační faktory nebyly při současném zhoršení stavu zjištěny. V rodinné anamnéze je uvedena atopická diatéza u matky a sestry pacienta.

Léčba a její výsledky

Doporučená opakovaná krátkodobá aplikace lokálního kortikosteroidu s antibiotikem (Fucidin H krém), který obsahuje hydrokortison-acetát a kyselinu fusidovou, byla účinná a u pacienta byl pozorován rychlý nástup protizánětlivého účinku krému. Po zlepšení stavu byl doporučen přechod na emoliencia a jejich dlouhodobé užívání. Pacient byl předán do péče svého praktického lékaře, pod jehož vedením se daří udržovat atopickou dermatitidu pod kontrolou.

Tato kazuistika tak dokládá přínosy fixní kombinace hydrokortison-acetátu s kyselinou fusidovou pro rychlé zvládnutí atopické dermatitidy doprovázené bakteriální superinfekcí a následně i stabilizaci průběhu v lokalizaci s bohatou mikrobiální florou.

(pak)

Zdroj: Tomanová D. Kazuistika 2. In: Tomanová D., Benáková N. Atopická dermatitida. Medicínské vzdělávání, 2018.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#