#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba atopické dermatitidy u adolescenta pomocí kortikoidů a emoliencií – kazuistika

18. 10. 2019

Prezentovaná kazuistika pacienta s atopickou dermatitidou dokládá význam pravidelné domácí péče o pokožku i přínosy správně vedené terapie pomocí lokálních kortikoidů.

Osobní anamnéza

16letý pacient vyhledal dermatologa kvůli exacerbaci projevů atopické dermatitidy, ke které došlo po nástupu na střední zahradnickou školu. Návštěva lékaře proběhla až rok a půl po zhoršení stavu, při kterém se začala objevovat ekzémová ložiska ve flexurální predilekci, na krku a na obličeji. Při vstupním vyšetření byla potvrzena dříve zjištěná alergie na psí srst a nově prokázána alergie na kočičí srst a epitel, na domácí prach a na roztoče. Alergie na rostlinné senzibilizátory nebyla zjištěna. Celková hladina IgE dosahovala 158 IU/ml.

Stav při návštěvě dermatologa − exacerbace po nástupu na střední školu
Obr. 1. Stav při návštěvě dermatologa − exacerbace po nástupu na střední školu

Projevy atopické dermatitidy se v pacientově anamnéze objevují poprvé ve 3 letech věku, kdy byla postižena kůže na obličeji, krku a v loketních jamkách. Alergologická anamnéza uvádí již od dětství alergii na psí srst. Pacient v dětském věku trpěl častými záněty dýchacích cest. Po provedení adenotomie se jeho stav, včetně kožního nálezu, výrazně zlepšil.

Terapie

Na aktuální potíže předepsal dermatolog pacientovi topické kortikoidy – hydrokortison-butyrát v krému na obličej a betamethason-dipropionát v krému na ostatní ložiska. Pacient byl poučen, aby po zlepšení stavu kortikoidy postupně vysazoval. K pravidelnému promazávání pokožky byl určen zvláčňující krém s obsahem cetylstearylalkoholu a cetostearomakrogolu, který je určen k péči o suchou citlivou pokožku. Úlevu od svědění zajistila antihistaminika pro systémové použití. Pacient byl podrobně edukován o nutnosti dodržovat režimová opatření, zejména s ohledem na rizikové prostředí, ve kterém se v rámci školní docházky pohyboval. Dermatolog vysvětlil také pravidla a význam pravidelné péče o pokožku.

Výsledek léčby

Po 1,5 roce dodržování předepsaného režimu byl stav pacienta zcela stabilizován. Sezónní zhoršení projevů atopické dermatitidy se daří zvládat pomocí krátkodobé přechodné aplikaci krému s hydrokortison-butyrátem na všechna ekzémová ložiska. Dochází tak k rychlému potlačení zánětu i svědění. Emoliencia, jež pacient používá v rámci dlouhodobé péči o pokožku, snáší velmi dobře a dosáhl díky nim dlouhodobě vysoké hydratace kůže. Aktuální stabilizovaný stav jej nijak neomezuje při studiu ani v osobním životě a nevyžaduje pravidelnou péči dermatologa ani alergologa.

Stav pokožky po léčbě − klidové stadium
Obr. 2. Stav pokožky po léčbě − klidové stadium

(pak)

Zdroj: Tomanová D. Kazuistika 1. In: Tomanová D., Benáková N. Atopická dermatitida. Medicínské vzdělávání, 2018.



Štítky
Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#