#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svatováclavská konference – setkání pacientů se střevními záněty

26. 10. 2015

Střevní záněty, v anglosaských zemích označované zkratkou IBD (inflammatory bowel disease), jsou těžká chronická onemocnění, jejichž zvládání vyžaduje neustálou podporu lékařů i blízkých osob. Svatováclavská konference je jednou z příležitostí, kdy se mohou tyto osoby setkat a prodiskutovat všechna témata, která jsou pro ně důležitá.

Již podesáté se v září v Praze konala konference organizace Pacienti IBD, která sdružuje pacienty se střevními záněty, jejich rodiny a přátele. Tato konference, pyšnící se přívlastkem „Svatováclavská“, si klade za cíl zprostředkovat setkání pacientů s lékaři a dalšími odborníky, ale i mezi sebou. Mohou se tak dozvědět množství nových informací ohledně léčby Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy a poskytnout si navzájem podporu v nelehkém úkolu, jakým je vyrovnat se s chronickým onemocněním tohoto rázu.

Na letošní setkání přicestovala stovka pacientů z celé České republiky i ze Slovenska. Mezi hlavní témata patřily samozřejmě novinky v léčbě střevních zánětů a nově schválené léčebné procesy, které se rok od roku posouvají dále a snaží se pacientům ulehčit v jejich problémech a komplikacích, jež se u těchto diagnóz vyskytují. Další přednášky byly zaměřeny např. na doprovodné záněty oka, na problematiku očkování u IBD pacientů a také na chirurgickou léčbu střevních zánětů.

Problémů, se kterými se pacienti setkávají, je ale celé spektrum, a proto zde byla diskutována i právní problematika, zejména v oblasti lázeňské péče a invalidních důchodů. Velkým přínosem bylo i vystoupení výživových poradců a přednáška zaměřená na často zbytečně tabuizované téma sexu u nemocných osob. Vzhledem k tomu, že jakékoliv onemocnění je nepříjemným zásahem nejen do života pacienta, ale také do života osob, které s ním žijí a pečují o něj, zařadila organizace Pacienti IBD letos poprvé do programu také přednášku, která upozornila na nutnost prevence syndromu vyhoření u pečujících osob.

Kromě odborných přednášek měli pacienti jedinečnou možnost seznámit se s ostatními nemocnými a předat si své osobní zkušenosti ze života s IBD nebo se mohli v rámci panelové diskuze zeptat na cokoliv, co je zajímalo. Nechyběly ani pacientské poradny s odborníky, zaměřené na onemocnění IBD u dětí, a také na gynekologické problémy a těhotenství u pacientek se střevními záněty.

Záznam celé konference je možné zhlédnout na stránkách organizace Pacienti IBD www.crohn.cz, která nabízí pomocnou ruku všem těm, které postihla Crohnova choroba či ulcerózní kolitida.

(pez)



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#