#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Stop počůrávání! K suché postýlce dopomohou léky

7. 12. 2015

Problém nočního pomočování trápí stejně děti jako rodiče. I když se mnozí dospělí případnému nasazení léků brání, často je to pro všechny nejschůdnější řešení.

Příčin nočního pomočování u dětí je celá řada. Na vině mohou být mimo jiné narušené budicí reakce spícího dítěte, které se ani při plném močovém měchýři neprobudí, nebo zvýšená tvorba moči během noci vyvolaná nedostatečným uvolňováním hormonu vazopresinu. A právě malým pacientům s těmito problémy může prospět užívání léků s obsahem látky, která je vazopresinu podobná.

  • Funkcí vazopresinu (antidiuretického hormonu), který se přirozeně vytváří v mozku každého z nás, je mimo jiné řízení vylučování vody ledvinami.
  • V případě, že tělo potřebuje zadržet vody více, vzroste hladina vazopresinu, a ledviny tak vytváří méně moči.
  • Během noci množství tohoto hormonu v krvi přirozeně roste, proto nemáme potřebu místo spánku cestovat na toaletu za účelem močení.
  • Důsledkem nedostatečné produkce vazopresinu je častější potřeba močení, která může být u dětí provázena nočním počůráváním.

Pomocník nejen na tábory

Lékař může vašemu potomkovi doporučit užívání tablet, jejichž účinek v organismu je velmi podobný přirozeně se tvořícímu vazopresinu. Tyto léky mohou být využity mimo jiné pro snížení četnosti nočního pomočování u dětí, které trpí primární noční enurézou. Zejména pak u jedinců, u kterých se během noci tvoří více moči, než je běžné. Podmínkou jejich užívání je dodržování určitých režimových opatření, především omezení příjmu tekutin před spaním a během noci. Zmíněné léky mohou být podávány po různě dlouhou dobu, kterou doporučí lékař. Zvláště účinné jsou v případě, že dítě čeká přespání u kamaráda nebo jiná společenská akce spojená s nocováním v cizím prostředí.

Pokud je váš potomek starší pěti let a stále ještě se během noci počůrává, poraďte se s pediatrem. Ten provede potřebná vyšetření a doporučí nejvhodnější způsob léčby.

(veri)

Zdroj:
www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#