Správná svačina: zdravá a připravená podle chuti školáka

9. 6. 2015

Svačiny pro děti mohou být rychlé, dobré, jednoduché a přitom nijak finančně nákladné. Hlavní je, aby byly vyvážené a obsahovaly všechny důležité látky, které dětský organismus potřebuje pro správný vývoj.

Inzerce

Koblihy s marmeládou, smažené lupínky a láhev přeslazeného energetického nápoje. Svačiny současných školáků představují otřesný příklad nezdravého stravování. Špatné návyky si děti navíc často přenášejí do dospělého věku, čímž budují most k rozvoji obezity, cukrovky, vysokého tlaku krve, chorob srdce a cév, ale i nádorového bujení. Změna zajetých kolejí je přitom v dospělosti velmi obtížná – proto by důležitost správného výběru jídla měla být našim potomkům vštěpována už od kolébky. A proč nezačít právě u svačin? Vždyť hrají důležitou roli v každodenním režimu dítěte, ať už se jedná o doplnění energie ve škole, při sportovním tréninku, nebo na školním výletě.

Pestře a chutně 

Je naprosto jasné, že školáci příliš neocení zeleninový salát a láhev neperlivé vody, obzvláště pokud si jejich spolužáci pochutnávají na sladkostech a mastných pochoutkách z místního rychlého občerstvení. Svačiny by tak měly být jakýmsi kompromisem mezi zdravou stravou a oblíbenými pochutinami. Nadmíru důležité je, aby byly vyvážené, a děti tak netrpěly nedostatkem některé ze základních živin.

  • Zelenina a ovoce. Měly by tvořit největší část svačiny. Přírodní plody totiž představují přirozenou zásobárnu energie a současně jsou výborným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků. Podle výživových doporučení pro Českou republiku by si denně na náš talíř mělo najít cestu alespoň 500 gramů ovoce a zeleniny v několika menších porcích. Ovoce může být podáváno čerstvé, sušené či jinak připravené. Při nákupu různě upravovaných plodů je však potřeba hlídat množství obsaženého cukru. Výrobci tyto potraviny často záměrně doslazují, aby zvýšili jejich chutnost.
  • Obilné výrobky. Další neodmyslitelná součást svačiny. Je pravdou, že většina dětí konzumuje dostatečné množství obilnin, avšak v nevhodné formě. Příkladem mohou být sušenky nebo sladké pečivo. Vhodnější volbou jsou jakékoliv celozrnné výrobky.
  • Mléčné produkty. Dětský organismus také potřebuje dostatečný příjem vápníku pro budování pevných a silných kostí. Výborným zdroje tohoto prvku a bílkovin jsou mléčné výrobky.
  • Nápoje. Základ pitného režimu by měla tvořit neochucená voda. Pro zpestření je vhodné mléko, ovocné čaje nebo džusy bez obsahu umělých sladidel. Naopak mezi výhradně sváteční nápoje by měly patřit veškeré sladké limonády. Řada vědeckých výzkumů totiž dokazuje, že pravidelné pití slazených limonád usnadňuje rozvoj obezity, ale také zubního kazu.

Dávejte si záležet

Inspiraci pro konkrétní recepty můžete najít na mnoha internetových stránkách. Zdravá svačina je nejen ukázkou vaší fantazie, ale měla by také odrážet přání a chutě vašeho potomka. Na dětský organismus může totiž blahodárně působit jen tehdy, když skončí v žaludku, a ne v koši či v hlubinách školního batohu.

(holi)

Zdroj:
http://cspinet.org

Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se