#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S řešením nočního pomočování mohou pomoci různí specialisté

20. 11. 2015

Noční pomočování je velmi častým problémem, který trápí miliony dětí po celém světě. Únik moči během spánku má však celou řadu různých příčin, od čehož se odvíjí i příslušná léčba. Na terapii se tak může podílet široký lékařský tým.

Noční pomočování řeší ve své ordinaci téměř každý pediatr. Rodiče totiž nejprve správně vyráží s potomkem za ošetřujícím dětským lékařem. Je však nutno poznamenat, že noční pomočování je poměrně běžným a většinou nezávažným problémem nízkého věku a nijak neovlivňuje zdravý růst jedince. Epizody nočního pomočování ale mohou značně ovlivnit psychiku dítěte i celé rodiny. Pediatr má tak možnost léčit velkou část dětí s noční enurézou bez jakékoliv další odborné pomoci. Základní podmínkou úspěchu je však pozitivní motivace rodičů i dítěte, důvěra a ochota k dlouhodobé spolupráci s lékařem. Pokud se přes základní léčbu nedaří obtíže vyřešit, je však zapotřebí odeslat dítě na specializované pracoviště.

Různé léčebné postupy 

Přístupy k léčbě noční enurézy nejsou jednotné, a tak se v terapii nejčastěji uplatňují pediatři společně s dětskými urology nebo nefrology. Tato skutečnost je dána tím, že za nočním pomočováním většinou stojí problémy v oblasti močových cest. Nejčastěji se jedná o nevyzrálost močového měchýře, který během spánku nevysílá do mozku signál o tom, že je zcela naplněný. Další příčinou však mohou být i infekce močových cest nebo různé vrozené vady. Specialisté mají k dispozici celou řadu léčebných metod, od režimových opatření přes účinné léky až po možnost chirurgického řešení. Po skalpelu však lékaři sahají až v krajních případech a po vyčerpání všech ostatních konzervativních možností.

Kdo ještě může pomoci 

  • Dětští otorinolaryngologové (ORL) a specialisté na spánkovou medicínu se připojují k léčebnému týmu v případě, že za vznikem nočního pomočování stojí takzvaná spánková apnoe. Ta se projevuje zástavami dechu během spánku, nejčastěji z důvodu zvětšených mandlí.
  • Pediatři si mohou na pomoc povolat i rehabilitační pracovníky. Rehabilitační cvičení má totiž bezpochyby pozitivní efekt na uvolnění svalů pánevního dna.
  • Neméně důležitou roli v terapii noční enurézy hrají i psychoterapeuti a dětští psychiatři. Tito odborníci mohou výrazně pomoci především v případě sekundární noční enurézy, jejíž podstatou často bývá stresující událost v životě dítěte.

Terapie nočního pomočování je skutečně komplexní záležitostí. Nejčastěji se na ní podílejí odborníci z oboru dětského lékařství, kteří si mohou zavolat na pomoc řadu dalších specialistů. Cílem celého odborného týmu je pak šťastné a suché dítě.

(holi)

Zdroj:
http://emedicine.medscape.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#