#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pravidelný pohyb chrání střeva

15. 5. 2019

Pravidelným provozováním fyzické aktivity lze zlepšit prognózu nespecifických střevních zánětů (IBD) a kloubních onemocnění s nimi spojených. Sportování s IBD má ale svá pravidla.

Pravidelným provozováním fyzické aktivity lze zlepšit prognózu nespecifických střevních zánětů (IBD) a kloubních onemocnění s nimi spojených. Sportování s IBD má ale svá pravidla.

Nejdůležitější je věnovat se sportu pouze rekreačně a tím se vyhnout nebezpečnému přetěžování svalstva a kloubů. K nejvhodnějším sportům při IBD patří takové činnosti, které rovnoměrně procvičují a zpevňují svalstvo a zároveň jsou šetrné ke kloubům:

  1. chůze,
  2. plavání,
  3. cyklistika,
  4. golf.

Hlavní fyzickou aktivitou při střevních onemocněních by měla být chůze. Základem úspěchu je správná technika, ideální tempo a optimální tepová frekvence. Ideální je začínat pomalou chůzí na krátkých tratích a postupně zrychlovat a poté prodlužovat vzdálenost.

Chůze má mnoho výhod:

  • šetří klouby a vazy,
  • snižuje hmotnost,
  • zlepšuje prokrvení celého těla,
  • je účinným faktorem při léčbě a rehabilitaci kloubních onemocnění spojených s IBD.

Snižte rizika

Opakované cvičení o nízké intenzitě dokáže ochránit střeva. Fyzická aktivita totiž snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, divertikulóz, krvácení do zažívacího traktu a nespecifických střevních zánětů. I když základní mechanizmy účinku pohybu na zažívací trakt nejsou plně objasněny, je zjevné, že důležitou roli hraje zvýšení střevní motility a ovlivnění průtoku krve.

Kdy necvičit

Většina pacientů se zánětlivým onemocněním střev si může dovolit provozovat sport bez jakéhokoliv omezení. Všichni by měli dodržovat základní 3 body – vzhledem k možným komplikacím není doporučeno cvičit:

  1. v aktivní fázi onemocnění,
  2. při současné osteoporóze,
  3. během 2–3 měsíců po operaci.

(lix)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#