#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Postexpoziční profylaxe hepatitidy A – porovnání účinnosti vakcíny a imunoglobulinů

15. 5. 2019

Studie lékařů z michiganské university pod vedením doktora Johna Victora porovnávala účinnost vakcíny proti hepatitidě A s imunoglobuliny.

Studie lékařů z michiganské university pod vedením doktora Johna Victora porovnávala účinnost vakcíny proti hepatitidě A s imunoglobuliny. O imunoglobulinech je známo, že jsou vysoce účinné v profylaxi hepatitidy A, pokud jsou podány během dvou týdnů po expozici. Vakcinace purifikovanou sterilní suspenzí inaktivovaného viru hepatitidy A navozuje po 2–3 týdnech tvorbu protilátek, které poskytují očkovanému jedinci ochranu po dobu 12–18 měsíců. Tato vakcína se používá i jako profylaxe po expozici viru hepatitidy A.

Při zařazení do studie byli respondenti vybráni ze vzorku 4524 osob z Kazachstánu ve věku od 2 do 40 let. Šlo o náhodně zvolené jedince, kteří se setkali s pacienty infikovanými hepatitidou A. Celkem 1414 z nich bylo vnímavých k viru hepatitidy A, z toho 1090 osob bylo vhodných ke sledování a k další analýze pro účely této studie.

Během čtrnácti dnů od expozice bylo 568 účastníků studie vakcinováno proti hepatitidě A a zbylým 522 osobám byly podány imunoglobuliny. Účastníci studie byli poté monitorováni, zda se u nich nevyskytly některé ze symptomů hepatitidy A. Velkou část ze sledovaných osob tvořily děti, profylaxe byla u většiny jedinců podána během druhého týdne po nákaze.

Výsledky se v obou skupinách zásadně nelišily, jak vakcína, tak i imunoglobuliny poskytovaly proti viru hepatitidy A velmi dobrou ochranu. U jedinců očkovaných vakcínou byla incidence hepatitidy A nepatrně vyšší. Symptomatická infekce hepatitidou A byla potvrzena u 4 % vakcinovaných jedinců a u 3 % těch, kterým byly podány imunoglobuliny.

Vakcína má ale podle autorů studie jiné výhody, mezi nimi zejména dlouhodobou ochranu, kterou poskytuje. V postexpoziční profylaxi hepatitidy A tak může být považována za plnohodnotnou alternativu imunoglobulinům.

(hak)

Zdroj: New England Journal of Medicine 2007;357(17):1685–1694.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#