#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pište si diabetický deník. Není pro lékaře, ale pro vás!

17. 8. 2015

Vedení diabetického deníku je doporučováno všem pacientům s cukrovkou. Zpočátku však může tato činnost dělat některým lidem problémy. Mnozí totiž nevědí, jak jej vyplňovat a proč vlastně.

Jedná se o užitečnou pomůcku diabetiků, především těch s cukrovkou 1. typu nebo jedinců, kteří si aplikují inzulin. Tito lidé musejí totiž „přemýšlet“ za svoji slinivku a přehledný záznam všeho, co snědli, dělali nebo si vzali, jim tuto práci značně usnadní. Často deník pomůže odhalit i příčinu případných potíží a napoví tak, jaká úprava léčby nebo životního stylu by člověku prospěla.

Den na papíře

Základními položkami diabetického deníku jsou:

  • naměřená hodnota glykémie,
  • aplikovaná dávka inzulinu s časem podání,
  • množství sacharidů přijatých v potravě (v gramech nebo diabetických „výměnných jednotkách“) a čas jídla.

Podle svých potřeb ale můžete připojit i řadu dalších informací, jako například:

  • pohybovou aktivitu,
  • množství ketolátek a cukru v moči,
  • tělesnou hmotnost,
  • poznámky – o potížích, domnělých příčinách hypo- či hyperglykémie, neobvyklých činnostech a tak dále.

Na základě záznamu v deníku můžete již po několika dnech vypozorovat, že například po obědě máte pravidelně hyperglykémii a po projížďce na kole naopak hypoglykémii, a svůj režim jídla a inzulinu podle toho pozměnit.

Neklamte sami sebe

Diabetolog se na váš deníček jistě při každé kontrole také rád podívá. Zkušeným okem totiž může odhalit více než vy a upravit vám léčbu nebo doporučit změnu návyků. A tím nutně nemyslíme nějaké dramatické změny – už jen třeba častější svačinky nebo menší obědy mohou glykémii pozitivně ovlivnit. Pacienti však přesto údaje v deníku někdy záměrně zkreslují, aby „měli od lékaře pokoj“. Tím však jdou sami proti sobě. Občasná vysoká či naopak nízká glykémie je problém, který se musí řešit, ať už vznikl jakkoliv. Třeba i vaší chybou – chybovat je přece lidské. Lékař navíc dlouhodobou kompenzaci cukrovky stejně pozná, a to podle krevních testů na základě hladiny glykovaného hemoglobinu.

Notýsek i smartphone

Deník píšete pro sebe, a proto si i jeho formu můžete zvolit podle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Existují předtištěné listy papíru, můžete si ale vytvořit i vlastní tabulky nebo sešit. Technicky zdatnějším lidem práci značně usnadní počítačové programy a mobilní aplikace. Kromě kalkulačky, která vám rovnou spočítá dávku inzulinu, mohou některé nabídnout třeba i seznam potravin s jejich nutričními hodnotami, ze kterého si stačí jen vybrat. Na internetu podobných programů, českých i anglických, naleznete nespočet. Jako jeden tip za všechny vám představujeme tuto počítačovou aplikaci na plochu: http://www.diabetes-diary.org/.

(luko)

Zdroje:
www.diaklub-hk.cz
www.diabetes-diary.org



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#