#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obezita a špatný cholesterol: Bojujte s obojím jedinou zbraní!

17. 8. 2017

Lidstvo zažívá v posledních letech epidemii obezity. Jde skutečně o nemoc, a to závažnou. Vede totiž ke zvýšení rizika dalších, potenciálně i smrtících chorob – třeba cukrovky, mozkové mrtvice, infarktu nebo jiných srdečních onemocnění. Svou roli zde hraje i vysoký cholesterol.

Hodný ubývá, zlého přibývá 

Obezita souvisí se špatnými krevními tuky přímo. To znamená, že čím výše nad normu vaše hmotnost vystoupá, tím horší je váš cholesterol. Označovat špatné hladiny krevních tuků za „vysoký cholesterol“ je ve skutečnosti trochu zjednodušující. Špatná je nízká hladina „hodného“ (HDL) cholesterolu a vysoká hladina „zlého“ (LDL) cholesterolu a triglyceridů. A přesně k těmto změnám při obezitě dochází.

Chybí pohyb

Proč jsou hladiny krevní tuků špatné? K tomu většinou vede souhra více faktorů, z nichž nejdůležitější jsou:

  • vysoký příjem nasycených tuků, cholesterolu a jednoduchých cukrů v potravě,
  • nedostatek pohybu,
  • dědičné sklony,
  • některá onemocnění (například cukrovka).

Povšimněte si zejména prvních dvou činitelů. Tyto příklady špatného životního stylu totiž můžete včas ovlivnit a snížit tak hrozbu vzniku jak obezity, tak i špatného cholesterolu.

Samotná dieta nestačí 

Jakmile se hmotnost přehoupne přes hranici obezity, začne to být s redukcí cholesterolu složitější.

  • Snížený příjem cholesterolu potravou na pokles jeho krevních hladin nestačí.
  • Obezita totiž mění způsob, kterým naše tělo (především játra) nakládá s tuky.
  • Chronický zánět a inzulinová rezistence, které jsou s obezitou spojeny, také vedou k omezené schopnosti organismu reagovat na změnu tuků ve stravě.

Řešení zdánlivě bezvýchodné situace je však nasnadě: je třeba pár kilo shodit. Už i zhubnutí o 5 nebo 10 % hmotnosti významně snižuje LDL cholesterol, triglyceridy a další rizikové faktory srdečních onemocnění. Jakmile budete o několik kilo lehčí, zlepší se také funkce vašich jater, klesne zánětlivá aktivita i inzulinová rezistence a tělo začne lépe reagovat na změny tukového složení potravy.

Hubnutí a úprava jídelníčku se zkrátka neobejdou jedno bez druhého. Zlepšení hladin cholesterolu v krvi pak bude jen vedlejší, ač podstatnou třešničkou na pomyslném dortu vaší snahy zatočit s obezitou.

(luko)

Zdroj: https://healthguides.healthgrades.com/how-obesity-affects-your-health/the-effects-of-obesity-on-cholesterol-levels



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#