#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!

20. 11. 2015

Podle lékařů neustálé sezení a konzumace všeho možného našemu tělu nesvědčí. Chybí nám činnosti, při kterých se zadýcháme, rozehřejeme a zrychlí se činnost mnoha orgánů. Pohodlnost a lenost nás ale může i zabít.

Absence pohybu je rizikový faktor pro rozvoj ischemické choroby srdeční. A to nejen proto, že urychluje rozvoj aterosklerózy. Významně se podílí i na vzniku diabetu druhého typu a vysokého krevního tlaku. Pravidelné cvičení má proto velmi blahodárný účinek na celkové zdraví. Pomáhá:

  • snižovat hladinu cholesterolu,
  • zmírňovat vysoký krevní tlak,
  • regulovat množství krevního cukru,
  • redukovat a udržovat příznivou hmotnost, což má dále příznivý vliv na cévy i ostatní orgány.

Ochrana před infarktem

Pohybová aktivita má na srdce specifické účinky. Zvyšuje totiž počet malých cév, které propojují jednotlivé věnčité tepny. Věnčité tepny jsou tepny zásobující srdeční sval. Pokud se průtok jednou z nich náhle zablokuje, tyto propojující cévy slouží jako náhradní cesta k dopravě kyslíku a živin do srdce. Tím snižují riziko, že jeho část, obvykle zásobovaná zablokovanou tepnou, bude postižena akutní nedokrevností – infarktem myokardu. Jakýkoli sport či cvičení jsou proto velmi přínosné.

Rady do začátků

Pokud jste se rozhodli, že se začnete více hýbat, možná se vám budou hodit následující tipy.

  • Nemusíte hned začít v posilovně. Jakákoli aktivita, která zvyšuje vaši tepovou frekvenci, jako jsou chůze, cyklistika, plavání nebo tanec, se považuje za cvičení.
  • Snažte se provádět středně náročnou sportovní aktivitu alespoň dvě a půl hodiny týdně. Anebo velmi náročný trénink minimálně jednu a čtvrt hodiny týdně. Aby bylo snížení rizika opravdu významné, pokuste se pokaždé hýbat 40 minut. Pokud se budete takové aktivitě věnovat 3–4× týdně, poznáte to na svém zdraví.
  • Byla-li vám už ischemická choroba srdeční objevena, poraďte se s lékařem dříve, než začnete sportovat. Stejně tak pokud jste se po dlouhou dobu žádnému sportu nevěnovali, trpíte-li onemocněním srdce, plic nebo nějakou metabolickou chorobou, například diabetem. To vše jsou stavy, při kterých je třeba myslet na to, aby bylo cvičení bezpečné.
  • Jestliže během tréninku pocítíte anginózní obtíže, to znamená bolest nebo tlak za hrudní kostí, případně dušnost, navštivte neprodleně lékaře a informujte ho. Při neobvyklých výkyvech glykémie nebo jakýchkoli nestandardních zdravotních účincích vše rovněž rychle konzultujte s lékařem. Může vám patřičně upravit léčbu nebo podniknout jiná opatření.

(pez)

Zdroj: www.webmd.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#