#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nadváha diabetiků aneb Někdy sportovat nestačí

11. 1. 2016

Obezita je nemoc. Léčit ji můžeme změnou životního stylu, pilulkami, ale i operací. Jaké je ale nejlepší řešení u člověka trpícího cukrovkou?

Obezita má skutečně své místo v mezinárodní klasifikaci nemocí. Je dokonce jednou z nejčastějších chorob na světě – v současné době jí trpí přes 600 milionů lidí. Nemalou část z nich tvoří právě diabetici. Cukrovka a obezita jdou spolu totiž ruku v ruce:

  • Velmi silné osoby mají výrazně zvýšené riziko vzniku inzulinové rezistence a následně cukrovky.
  • Diabetes, zvláště ten léčený inzulinem, pak může vést k přibývání na váze až k obezitě.

Ať už jste „jen“ ve stavu inzulinové rezistence, nebo se již léčíte s cukrovkou, zhubnutí vám každý lékař doporučí na prvním místě. Zdravé, postupné a definitivní snížení hmotnosti může závažnost diabetu zmírnit, nebo dokonce úplně potlačit. Jenže někdy počítáte kalorie, měníte jídelníček, sportujete – a přesto kila dolů nejdou. Co pak? 

Nejúčinnější je operace

Lidově ji označujeme jako „zmenšení“ nebo „podvázání“ žaludku. Podobor chirurgie, který se těmito zákroky zabývá, se nazývá bariatrická chirurgie. Existuje několik typů operací, které se provádějí laparoskopicky a žaludek se při nich zmenšuje, zužuje nebo zkracuje – výsledkem je vždy jeho menší kapacita. Bariatrické operace jsou nejefektivnější metodou, jak řešit obezitu a předcházet cukrovce 2. typu i léčit ji. Kvůli své vysoké ceně, riziku komplikací a nemožnosti vrátit zákrok zpět ale nejsou vhodné zdaleka pro všechny pacienty.

Pilulky: zlatá střední cesta?

Léky mají oproti operaci několik obrovských výhod: jsou relativně levné, dostupné pro každého, a když dotyčnému nesedí, dají se jednoduše změnit. Preparátů, které mohou obéznímu diabetikovi pomoci, existuje několik druhů:

  1. Léky na obezitu. Některý působí v mozku potlačováním chuti k jídlu a změnami v řízení metabolismu (fentermin). Jiný přípravek je účinný v trávicím systému, kde snížením tvorby enzymů rozkládajících tuky zabraňuje vstřebávání tuků ze střeva (orlistat). Další molekuly s jinými mechanismy účinku jsou ve fázi intenzivního výzkumu.
  2. Preparáty na cukrovku. Některé z přípravků, které pomáhají s porušeným metabolismem glukózy, mají zároveň i příznivý efekt na tělesnou hmotnost. Obézní diabetik 2. typu tak může „zabít dvě mouchy jednou ranou“. Těchto léčiv máme mnoho skupin.  
  • Základní metformin má na hmotnost neutrální až mírně příznivé účinky.
  • Stejně tak je to i s většinou ostatních antidiabetik, ačkoliv např. deriváty sulfonylurey, které stimulují vylučování inzulinu, mohou způsobit i zvyšování hmotnosti.
  • Na hubnutí se ukazují být nejúčinnější jedny z „nových antidiabetik“, tzv. glifloziny, které zvyšují vylučování glukózy ledvinami. Spolu s glukózou odchází v moči i voda, a první úbytek váhy tedy bývá způsoben spíše jejími ztrátami. Při delším užívání se ale začne projevovat příznivý efekt „mizení kalorií“, které obsahuje vyloučená glukóza, a skutečné hubnutí. Glifloziny neboli SGLT-2 inhibitory jsou ovšem vhodné pouze pro lidi se zdravými ledvinami.

(luko)

Zdroje:
www.who.int
www.icd10data.com
www.medscape.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#