#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kdy je na nočník ještě brzy

15. 5. 2019

Období druhého a třetího roku života dítěte je výjimečné v mnoha aspektech. Dítě je často již schopné kontrolovat vylučování stolice a moči a začíná být vysazováno na nočník. Rady pediatrů na toto téma by se daly shrnout do tří slov: neuspěchat, netrestat a nesrovnávat!

Řada dnešních rodičů se možná i díky dobře míněným, přesto poněkud staromódním radám svých matek a tchyní snaží naučit své dítě chodit na nočník, co nejdříve je to možné. Důvody mohou být praktické, ale též ekonomické – jednoduše se co nejrychleji zbavit plen. Aby si však dítě novou schopnost bez problémů osvojilo, mělo by splňovat následující:

  • být dostatečně fyzicky i psychicky zralé,
  • mělo by být schopné vnímat naplněný konečník a močový měchýř a ovládat příslušné svěrače,
  • batolata připravená na vysazování na nočník umí o své potřebě vyměšování předem povědět,
  • zralé děti mají ze svých úspěchů souvisejících s nácvikem udržování čistoty radost.

Čistě individuální věc 

Čerstvé maminky si často mezi sebou předávají řadu rodičovských zkušeností a chtě nechtě své podobně staré potomky srovnávají. Každé dítě se však vyvíjí individuálně rychle, a pokud jde o schopnost správně používat nočník, rozdíly mezi jednotlivci mohou být mnohaměsíční.

Počůrání netrestat!

Většina odborníků se shoduje, že pokud se má dítě něco naučit, mělo by být spíše pozitivně motivováno (chváleno) než trestáno. Kárání, zesměšňování, výhružky, či dokonce fyzické tresty mohou zapříčinit řadu potíží v budoucnu, a to nejen co se vyměšování týká. Vhodné však není ani okázalé odměňování, zvláště ne ve formě cukrovinek. A dvě doporučení závěrem:

  • Zahájení nácviku používání nočníku je ideální v letních měsících, kdy dítě nenosí tolik vrstev oblečení.
  • Vhodné je neopouštět pleny v období, které je pro batole z jiného důvodu náročné – řeč je například o narození sourozence, stěhování či probíhající nemoci.

(veri)

Zdroje:
www.pediatrie-motol.cz
www.nhs.uk



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#