#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se vyhnout střevním obtížím při divertikulitidě?

15. 5. 2019

Divertikly jsou výchlipky tlustého střeva. Objevují se u 5–45 procent populace. Ve většině případů tyto výchlipky nepůsobí žádné obtíže. Někdy ale může dojít k velmi nepříjemným situacím.

Divertikly jsou výchlipky tlustého střeva. Objevují se u 5–45 procent populace. Ve většině případů tyto výchlipky nepůsobí žádné obtíže. Někdy ale může dojít k velmi nepříjemným situacím. Divertikulitida je název pro zánět s mnoha komplikacemi, které mohou být až život ohrožující.

Divertikulitida patří mezi civilizační onemocnění. K jejím příčinám patří nedostatek vlákniny v potravě, nedostatek pohybu a nízký příjem tekutin.

Riziko, že se u nás divertikly objeví, lze snížit. A i pokud už je u vás lékaři našli, můžete pro zlepšení potíží hodně udělat.

Základním doporučením je dostatek vlákniny v potravě. Toto spojení se v poslední době stalo takřka zaklínadlem – nedostatek vlákniny nás ohrožuje rozvojem rakoviny tlustého střeva, zácpy a dalších obtíží.
Zkusme ale dávat několik dní pozor, kolik vlákniny v potravě vlastně přijímáme. Často si tyto informace pamatujeme zkresleně, máme tendenci si „přidávat“. Podobné to může být i u pitného režimu. Proto by bylo vhodné si například po celý týden zapisovat veškeré potraviny obsahující vlákninu, které sníte.

Zelenina plná vlákniny

Naše strava se čím dál víc přizpůsobuje životnímu stylu. Je důležité, aby jídlo bylo připraveno co nejrychleji, chutnalo dost výrazně, aby dokázalo zaujmout naše chuťové pohárky, a také aby nebylo příliš drahé. Čerstvá zelenina a ovoce do tohoto schématu příliš nezapadají. Přesto ale můžeme dostatečný příjem obojího zajistit, když:
  • si k hlavnímu jídlu dáme salát. Přílohu tak můžeme omezit nebo i úplně vypustit.
  • ke svačině zvolíme kousek ovoce. Z domova připravená nakrájená jablka, pomeranče nebo třeba hrst třešní jsou ideální.
  • Dáme přednost sezonnímu ovoci a zelenině. V zimě tedy můžeme kupovat spíše mrkev, petržel, červenou řepu, na jaře přidáme čerstvý salát, špenát a nové brambory. V letních měsících si pak můžeme pochutnat na třešních, rajčatech, melounech. Podzim je pak ve znamení hroznů, švestek a dýní. Toto opatření ocení nejen naše peněženka, ale především naše tělo. Právě pro náš organismus je totiž konzumace sezonních potravin mnohem přirozenější než těch „ze skleníku“.

Celozrnné pečivo

Celozrnné pečivo nás nejen snáze zasytí, ale také skvěle chutná. Výběr je nepřeberný, zvolte tedy takové, které vám vyhovuje.

Přílohy

Brambory (zejména ty nové) není třeba za každou cenu loupat, jak nás učily naše babičky. Pokud brambory důkladně omyjeme, můžeme si na nich pochutnat i se slupkou. Příkladem mohou být jacket potatoes – „brambory v kabátku“. Do české kuchyně si zatím tato specialita cestu nenašla, v Evropě jsou ale takto upravené brambory s různými přílohami oblíbenou lahůdkou. Stejně tak můžeme bílou rýži občas prostřídat s neloupanou a místo klasických těstovin vyzkoušet ty celozrnné.

Kromě vlákniny v běžné stravě je také možné přidat 10–25 gramů lněného semínka, pšeničných klíčků nebo otrub.

Vláknina zkrátka v našem jídelníčku hraje prim. Je to užitečný pomocník pro zdravé zasycení i při čištění střev. Proto na ni nezapomínejte.

Zdroj:

  • Pavel Klener et al.: Vnitřní lékařství, Karolinum 2006
(hak)


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#