#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Infekce virem hepatitidy C může zvýšit riziko úmrtí na cerebrovaskulární onemocnění

15. 5. 2019

Spojitost mezi virem hepatitidy C (HCV) a cerebrovaskulárními nemocemi zůstává pořád kontroverzní.

Spojitost mezi virem hepatitidy C (HCV) a cerebrovaskulárními nemocemi zůstává pořád kontroverzní. Posouzením rizika letálního cerebrovaskulárního onemocnění spojeného s chronickou infekcí HCV se blíže zabývala studie publikovaná v prosincovém čísle časopisu Stroke.

Do této prospektivní kohortové studie bylo v letech 1991 až 1992 zařazeno celkem 23 665 jedinců ve věku 30 až 65 let. Při vstupu do studie proběhl u každého účastníka studie osobní pohovor za pomoci strukturovaného dotazníku a současně byl proveden odběr krevních vzorků za účelem různých sérologických a biochemických vyšetření. U jedinců s pozitivitou anti-HCV protilátek byly stanoveny sérové hladiny HCV RNA a HCV genotyp.

Celkem došlo v důsledku cerebrovaskulárního onemocnění ke 255 úmrtím během 382 011 pacientoroků následného sledování. Kumulativní riziko úmrtí na cerebrovaskulární onemocnění bylo 1,0 % pro anti-HCV séronegativní a 2,7 % pro séropozitivní pacienty (P < 0,001). Po zohlednění několika obvyklých rizikových faktorů cerebrovaskulárních onemocnění byl poměr rizik úmrtí na cerebrovaskulární onemocnění pro anti-HCV séropozitivní pacienty 2,18. Ve srovnání s anti-HCV séronegativními účastníky byl multivariační poměr rizik u anti-HCV pozitivních jedinců s nedetekovatelnou sérovou HCV RNA 1,40, u těch s nízkou hladinou HCV RNA to bylo 2,36 a u těch s vysokou sérovou hladinou HCV RNA 2,82. Nicméně mezi HCV genotypem a úmrtím na cerebrovaskulární onemocnění signifikantní závislost nalezena nebyla.

Závěrem lze shrnout, že chronická HCV infekce je nezávislým rizikovým prediktorem úmrtí z cerebrovaskulárních příčin, dokládajíc tak stoupající riziko cerebrovaskulární mortality se vzrůstající sérovou hladinou HCV RNA.

(mik)

Zdroj: Lee M. H. et al.: Hepatitis C virus infection and increased risk of cerebrovascular disease. Stroke. 2010 Dec; 41 (12): 2894 –900.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#