#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I se střevními záněty lze bezpečně cestovat

15. 5. 2019

Každý výlet vyžaduje přípravu. Pokud však chcete cestovat s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, musíte být přepraveni skutečně důkladně.

Každý výlet vyžaduje přípravu. Pokud však chcete cestovat s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, musíte být přepraveni skutečně důkladně. Na co vše je nutné myslet, aby cesta proběhla bez nepříjemností, shrnuje několik následujících rad.

Než vyrazíte

  • Seznam léků. Zcela zásadní je mít při sobě veškerou nutnou medikaci a v případě, že jste majitelem stomie, také všechny potřebné pomůcky s ní související. Abyste předešli komplikacím na letišti či hranicích, je dobré vézt s sebou seznam užívaných léků od ošetřujícího lékaře. Pokud cestujete přes několik časových pásem, optejte se svého doktora na nutnost změny doby užití jednotlivých tablet.
  • Vhodné pojištění. Nezapomeňte na cestovní pojištění a v případě jakýchkoliv nejasností kontaktujte svého pojišťovacího agenta.

Pohodlně a bezpečně

  • Sedadlo u uličky. Přeprava letadlem se zdá být nejsnazší možností, pokud cestujete na dlouhou vzdálenost. Nezapomeňte si však předem vyžádat sedadlo u uličky a zároveň blízko toalet. Při případných potížích se vstupem či výstupem z letadla neváhejte oslovit palubní personál.
  • Dostupnost toalet. Cestování automobilem sice vyžaduje mnohem více času než letadlem, avšak vzhledem k možnosti okamžitého zastavení v případě potřeby může být pro nemocné s nespecifickým střevním zánětem dokonce komfortnější. Při plánování trasy nezapomeňte zmapovat také dostupnost toalet.

Na problémy myslete předem 

Vážnou komplikaci může pro osoby trpící Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou představovat takzvaný průjem cestovatelů. Vyhnete se mu nejsnáze nekonzumováním místní nebalené vody, a to především v podobě:

  • drinků,
  • kostek ledu,
  • vody užité při čištění zubů,
  • tepelně neupraveného neloupaného ovoce a zeleniny.

Vždy mějte po ruce hygienické potřeby pro případ okamžité nutnosti. Toaletní papír, vlhčené ubrousky a náhradní oděv byste měli mít po ruce za každé situace.

(veri)

Zdroj: ibdcrohns.about.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#