#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I při revmatoidní artritidě se můžete stát maminkou

15. 5. 2019

Těhotenství nemusí znamenat zhoršení probíhajícího revmatologického onemocnění. Předem plánované těhotenství, pečlivé sledování a vhodná léčba umožňují těmto ženám prožít úspěšné období čekání na miminko. Je ale důležité dodržovat několik pravidel.

V minulosti bylo těhotenství považováno za vysoce rizikové pro ženy trpící revmatickým onemocněním i pro jejich nenarozené děti. V současné době je tomu už naštěstí jinak. Předem plánované těhotenství, pečlivé sledování a vhodná léčba umožňují těmto ženám prožít úspěšné období čekání na miminko. Je ale důležité dodržovat několik pravidel.

Na revmatologickém kongresu v Barceloně v roce 2007 byla zveřejněna studie dokazující dokonce zlepšení revmatoidní artritidy během těhotenství a po něm. Výzkumu se zúčastnilo 124 žen, u podstatné části – u 40 % – došlo ke zlepšení průběhu onemocnění.

Těhotenství je ale přesto vhodné plánovat v době, kdy je onemocnění stabilní, a vyhnout se těhotenství ve fázi rychlého zhoršení a komplikací onemocnění. I během těhotenství lze užívat některé léky tlumící projevy revmatického onemocnění.

Péče o těhotnou vyžaduje přístup více odborníků:

  • revmatologa
  • internisty
  • gynekologa
  • pediatra

Tito lékaři zajišťují nejvhodnější léčbu před těhotenstvím, během něj, při porodu a i v dalším období s ohledem na matku i její dítě.

Bohužel stále je těhotenství a hormonální změny s ním související velkou zátěžovou situací pro lidské tělo. A tak hlavně u žen, které neví, že jsou nositelky vloh pro revmatologické onemocnění, může těhotenství vyprovokovat projevy revmatického onemocnění nebo je zhoršit. Novorozené děti žen s touto chorobou pak vyžadují sledování pro možný negativní vliv přenesených protilátek z těla matky.

(jate)

Zdroje:
Improvement Of Rheumatoid Arthritis Found During Pregnancy ScienceDaily (June 15, 2007) z EULAR 2007, the Annual European Congress of Rheumatology in Barcelona, Spain
Rheumatology 2008 47(Supplement 3): III 16-III 18; doi: 10.1093/rheumatology/ken174



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#