#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Genetické vlohy ovlivňující riziko rozvoje deprese po léčbě interferonem alfa

15. 5. 2019

U části pacientů se při terapii interferonem alfa objevuje těžká depresivní porucha.

U části pacientů se při terapii interferonem alfa objevuje těžká depresivní porucha. Je možné, že rozdíly v genetické výbavě jedinců, týkající se promotoru transportéru serotoninového reuptaku (5-HTTLPR), by mohly interagovat se zánětlivým systémem, a tak zvyšovat riziko deprese.

Kvalitní prospektivní studie

Kohorta 71 nedepresivních osob infikovaných hepatitidou C byla proto prospektivně sledována pomocí strukturovaného dotazníku Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis I Disorders a pomocí dotazníku zkoumajícího subjektivní vnímání pacienta. Vědci sledovali výskyt genetických variant 5-HTTLPR (L(G), L(A) a S) a různé množství tandemových opakování polymorfismu v druhém intronu. K vyhodnocení dat užili Kaplan-Meierovy analýzy. Sledovali také kvalitu spánku účastníků studie pomocí Pittsburgh Sleep Quality Indexu a depresi pomocí Beckovy škály deprese.

Protektivní vliv alely L

Ukázalo se, že nosičství alely L polymorfismu 5-HTTLPR bylo spojeno s nižším rizikem rozvoje těžké depresivní poruchy. Nejvíce odolní byli homozygoti L/L. Lidé s tímto genotypem vykazovali také lepší kvalitu spánku. Počáteční kvalita spánku přitom predikovala incidenci deprese, pokud se započítal i vliv genotypu.

Dočkáme se zpřesnění indikačních postupů v preskripci antidepresiv?

Studie prokázala, že výskyt těžké depresivní poruchy po terapii interferonem alfa je spojen s polymorfismem genu pro serotoninový transportér 5-HTTLPR. Tento účinek může souviset také s vlivem terapie na kvalitu spánku.

Vytipování jedinců s vyšším rizikem vzniku depresí by mělo vést ke specifičtější preskripci antidepresiv před zahájením terapie interferonem alfa, a uchránit tak jedince s malým rizikem rozvoje deprese od zbytečného profylaktického užívání antidepresiv.

(hul)

Zdroj: Lotrich FE, Ferrell RE, Rabinovitz M, Pollock BG. Risk for depression during interferon-alpha treatment is affected by the serotonin transporter polymorphism. Biol Psychiatry 2009(Feb 15);65(4):344–348.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#