#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektronické zařízení pro výdej buprenorfinu-naloxonu při domácí substituční léčbě

15. 5. 2019

Elektronické zařízení pro každodenní výdej dávky buprenorfinu-naloxonu v substituční léčbě při odvykání závislosti na opioidech považovala většina pacientů i zdravotníků v malé finské studii za bezpečné místo pro uskladnění tablet.

Elektronické zařízení pro každodenní výdej dávky buprenorfinu-naloxonu v substituční léčbě při odvykání závislosti na opioidech považovala většina pacientů i zdravotníků v malé finské studii za bezpečné místo pro uskladnění tablet.

Když si pacient závislý na opioidech, který se snaží své závislosti zbavit, odnese domů substituční léčbu v dávce postačující např. na několik měsíců, může pro něj být těžkým úkolem užívat tuto léčbu doporučeným způsobem. Ve středně velkém finském městě Kuopio proběhla studie, která hodnotila, zda by mohl tento problém částečně řešit elektronický zásobník, který každý den vydá pouze příslušnou dávku buprenorfinu-naloxonu.

Do studie bylo zařazeno 37 pacientů závislých na opioidech, kteří podstupovali substituční léčbu doma bez dozoru. Domů si odnesli elektronický zásobník s dávkami buprenorfinu-naloxonu na 4 měsíce. V centru pro výměnu jehel poté vyplnili dotazníky zaměřené na to, jak elektronický zásobník ovlivnil zneužívání substituční léčby. Dotazníky vyplnilo také 19 zaměstnanců tohoto centra a byl proveden systematický průzkum údajů o drogách z místní univerzitní nemocnice.

Většina pacientů (68 %) a zaměstnanců (58 %) uvedla, že považuje elektronický zásobník za bezpečné místo pro uskladnění tablet buprenorfinu-naloxonu. Pět pacientů (16 %) dokonce prohlásilo, že jim elektronický zásobník zabránil ve zneužití substituční léčby.

I když tento elektronický zásobník neřeší zneužívání ilegálně dostupných drog, může být užitečným nástrojem, který zvyšuje bezpečnost substituční léčby při odvykání závislosti na opioidech řízené samotným pacientem v domácích podmínkách.

(zza)

Zdroj: Uosukainen H., Pentikäinen H., Tacke U. The effect of an electronic medicine dispenser on diversion of buprenorphine-naloxone-experience from a medium-sized Finnish City. J Subst Abuse Treat. 2013 Feb 20; pii: S0740-5472(13)00014-7; doi: 10.1016/j.jsat.2013.01.003. [Epub ahead of print]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#