#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ambulantní substituční léčba Suboxonem brání vyčlenění osob dříve závislých na opiátech z normální společnosti

15. 5. 2019

Psychiatři z Bosny a Hercegoviny oceňují přínos substituční léčby buprenorfinem a naloxonem (Suboxon) u mladých osob závislých na opiátech.

Psychiatři z Bosny a Hercegoviny oceňují přínos substituční léčby buprenorfinem a naloxonem (Suboxon) u mladých osob závislých na opiátech. Dlouhodobá ambulantní léčba Suboxonem umožňuje účinnou detoxikaci a odvykání, aniž by zbavovala dříve drogově závislé osoby možnosti pracovat a udržovat normální sociální kontakty. Díky tomu nemusejí být drogově závislí jedinci léčení Suboxonem zcela vyřazeni z normální společnosti.

Odvykání závislosti na opiátech vyžaduje dlouhodobou léčbu. Cílem této léčby je nejen psychické a fyzické zdraví závislého a prevence smrtelných následků, ale také prevence sociální izolace, jejímž důsledkem bývá kriminalita, zločiny a násilné činy. Dlouhodobá ústavní péče není v Bosně a Hercegovině v současné době k dispozici. Umístění drogově závislého do trestního nebo nápravného zařízení není ani zdaleka ideální, protože vede ke stigmatizaci a dalšímu sociálnímu vyčlenění těchto osob.

Substituční léčba buprenorfinem a naloxonem umožňuje ambulantní odvykání u osob závislých na opiátech, do kterého jsou zapojeni příbuzní bez drogové závislosti. Tato léčba se vyhýbá ústavní péči a zabraňuje vyčlenění osoby dříve závislé na opiátech z normální společnosti. To významně zvyšuje kvalitu života osob během odvykání a snižuje riziko recidiv.

(zza)

Zdroj: Hasanović M. et al. Medically assisted treatment for opiate addiction - suboxone method as prevention of social exclusion of youth – Tuzla model. Psychiatr Danub. 2012 Oct; 24 Suppl 3: S398–404.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#