#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel velký člověk a lékař prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., FCCP


Autoři: Petr Jakubecdne . . Nás Všechny Náhle 30 1 2020;  Nečekaně Navždy Opustil Ve Věku Let Pan Profesor Vítězslav Kolek 66;  Přednosta Kliniky Plicních Nemocí;  Olomouci. A. Tuberkulózy Fn V Je Jen Těžko Uvěřitelné;  Že Tento Úžasně Pracovitý Člověk;  Plný Energie;  Zápalu;  Nápadů Již Není Mezi Námi
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2020; 66(1): 99
Kategorie: Nekrolog

Dne 30. 1. 2020 nás všechny náhle a nečekaně navždy opustil ve věku 66 let pan profesor Vítězslav Kolek, přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy FN v Olomouci. Je jen těžko uvěřitelné, že tento úžasně pracovitý člověk, plný energie, zápalu a nápadů již není mezi námi.

Pan profesor byl hrdý Olomoučan. Po vystudování Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci spojil celý svůj osobní a profesní život s tímto městem a jeho fakultní nemocnicí. V roce 1977 zde nastoupil jako sekundární lékař na tehdejší Kliniku tuberkulózy a respiračních nemocí. Jen v letech 1979–1981, po rekonstrukci plicního pavilonu, krátce také pracoval na II. interní klinice. V roce 1999 převzal vedení Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy, kde působil ve funkci přednosty až do svého skonu. V roce 1991 se stal docentem pro obor vnitřní nemoci a o šest let později profesorem vnitřního lékařství. Hodnosti docenta a profesora, stejně jako vědeckých titulů CSc. a DrSc., dosáhl především za výzkum v oblasti sarkoidózy a jiných intersticiálních plicních procesů.

Profesor Kolek byl autorem 30 monografií, 36 kapitol v monografiích, 3 učebních textů a autorem či spoluautorem 504 odborných publikací a 1574 přednášek doma i v zahraničí. V letech 2004 až 2011 zastával funkci proděkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého pro studium v cizím jazyce a zahraniční vztahy. V letech 2010 až 2018 byl předsedou České pneumologické a ftizeologické společnosti a poté až dosud jejím místopředsedou. Od roku 2008 až doposud působil jako předseda České aliance proti chronickým respiračním nemocem. Byl členem řady dalších národních i mezinárodních odborných společností, zájmových organizací, redakčních rad, organizačních a programových výborů kongresů v České republice i zahraničí. Jen výčet těchto aktivit by zabral několik stran.

V české medicíně by se našlo jen několik málo takových osobností, jako byl pan profesor. Ve svém oboru byl uznáván nejen doma, ale i v cizině a byl odborníkem evropské úrovně.

Úroveň jeho znalostí, dovedností a působnosti byla neuvěřitelně široká a dalece přesahovala meze jednoho oboru. Jeho všeobecný rozhled a paměť byly fenomenální. Měl schopnost smysluplně propojovat a uplatňovat nejmodernější poznatky medicíny a využívat je pro dobro pacientů, což byla jeho nejvyšší priorita. Svůj obor – pneumologii bezvýhradně miloval a vždy poukazoval na její rozmanitost, rozsah a obrovský rozvoj, kterého v posledních desetiletích dosáhla. Dokázal na nejrůznějších úrovních vysvětlovat důležitost svého oboru, jeho potřebnost a společenskou závažnost diagnóz, které řeší. Vždy se snažil přinášet nejnovější a nejdůležitější poznatky kolegům nejen osobně, ale i prostřednictvím uznávaných zahraničních odborníků, s kterými ho pojila nejen hluboká erudice, ale i vzájemný obdiv a přátelství.

Byl autoritou a příkladem, který vždy dokázal motivovat ostatní k podání maximálního výkonu. Dokázal trpělivě vysvětlovat a komunikovat, přesvědčovat jasnými argumenty a řešit problémy s odborníky i pacienty, jednat s politiky, obchodníky a novináři. Při tom všem dokázal být nesmírně lidský a k problémům ostatních vnímavý člověk. Snažil se pomáhat, kdykoliv a kdekoliv mohl. Nejen na vlastním pracovišti, ale i mimo. Byl nesmírně společenský a charismatický gentleman. Dokázal přicházet s naprosto novými a překvapivými nápady a inspirovat lidi kolem sebe.

Jeho zápal a vytrvalost vyplývala z jeho sportovního naturelu. Sport byl jeho velkou vášní. Byl výborným šermířem, jako junior reprezentoval Československo. Později se věnoval běhu, cyklistice, lyžování, tenisu, golfu. Další jeho vášní byla hudba, miloval ji nejen pasivně, ale dokázal hrát krásně na klavír. Rád cestoval, navštívil všechny kontinenty a ze svých cest vždy přivezl mnoho fotografií, z kterých vytvářel kalendáře, které byly obdivuhodné.

Přes veškeré své pracovní vytížení se snažil věnovat co nejvíce času své rodině. V poslední době mu velkou radost dělala jeho vnoučata.

Odešla renesanční osobnost, skvělý lékař, pedagog, vědec, organizátor, autor odborných přednášek a publikací, duše mnoha odborných a společenských akcí a projektů, kolegy obdivovaný a rodinou milovaný člověk.

Víťo, děkujeme Ti.

Za celý kolektiv kliniky plicních nemocí a TBC FN Olomouc

Petr Jakubec

V Olomouci dne 4. 2. 2020



Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#