#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Iva Příhodová. Poruchy spánku u dětí a dospívajících


Autoři: K. Šonka
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2014; 60(3): 255
Kategorie: Z odborné literatury

Maxdorf: Praha 2013. 152 stran. ISBN 978-80-7345-332-9.

S potěšením jsem si přečetl knihu doc. Ivy Příhodové Poruchy spánku u dětí a dospívajících, která vyšla v nakladatelství Maxdorf na konci roku 2013. Je to jediná monografie o poruchách spánku zaměřená cíleně na dětský a dorostenecký věk v našem písemnictví. Autorka v textu využila svoji dlouholetou zkušenost v oboru a také svoji pedagogickou erudici a velmi přehledně popsala choroby a způsoby jejich léčení (a to nejen farmakologické, přestože knížka vyšla v edici Farmakoterapie pro praxi).

Téma je zpracováno přiměřeně pro nespecializovaného lékaře s upozorněními pro pediatrickou praxi. Několik kapitol nebo úseků zaslouží zvláštní pozornost. Velmi přínosná je kapitola o nespavosti a zejména její část věnující se nejmenším dětem. Autorka upozorňuje, že se často jedná o režimovou chybu zaviněnou rodiči, kteří pak nespavostí dítěte trpí spolu s pacientem, svým dítětem. Důležitá je též kapitola o poruchách dýchání ve spánku u dětí, protože nemocných s těmito potížemi, zejména obstrukční apnoe, je i v dětském věku značné množství a zasluhují adekvátní léčení. Lékaři jiných specializací se budou stále častěji setkávat s nemocnými, kteří jsou pro poruchy dýchání ve spánku léčeni různou formou přetlaku v dýchacích cestách, nebo s použitím neinvazivní ventilace. Mladistvých se týká u nás stále „poddiagnostikovaná“ skupina cirkadiánních poruch, zejména syndromu zpožděné fáze spánku. Parasomnie, hlavně parasomnie z nedokonalého probuzení z fáze spánku NREM (probuzení se zmateností, somnambulizmus a noční děs), jsou v dětství časté a v knize je k těmto chorobám možné najít vše důležité. Musím zvláště upozornit na kapitoly pojednávající o poruchách spánku při jiných onemocněních, včetně psychiatrických a včetně poruchy pozornosti s hyperaktivitou a včetně autizmu.

Poruchy spánku u dětí a dospívajících od Ivy Příhodové je velmi instruktivní příručka, která přehledně pojednává o celé problematice poruch spánku této věkové kategorie. Doporučuji ji všem lékařům, kteří se pacientům dětského věku věnují.

prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc.

karel.sonka@gmail.com

Neurologická klinika 1. LF UK a VFN

www.vfn.cz

Doporučeno do redakce: 18. 3. 2014


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 3

2014 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#