#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prim. MUDr. Jiří Spáčil, CSc.,  sedmdesátiletý


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2009; 55(10): 1003
Kategorie: Osobní zprávy

V říjnu roku 2009 slaví 70. narozeniny významný český angiolog a internista prim. MUDr. Jiří Spáčil, CSc. Jeho působení bylo spojeno nejprve s IKEM Praha a později především s III. interní klinikou 1. LF UK a VFN.

jp_32758_f_1
jp_32758_f_1

Narodil se 17. října 1939 v Praze. V roce 1962 vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Za studií pracoval jako pomocná vědecká síla na IV. interní klinice, kde poprvé přišel do kontaktu s angiologickou problematikou, což ovlivnilo jeho zájem o angiologii na celý život. Po promoci nastoupil na umístěnku na gynekologické oddělení nemocnice v Mostě, ale brzy přešel na místní interní oddělení pod vedením prim. J. Ulricha. Interní atestaci složil v roce 1966 v Ústí nad Labem a v témže roce uspěl v konkurzu a nastoupil do Ústavu chorob oběhu krevního v Praze-Krči jako sekundární lékař lůžkového oddělení. Po sloučení výzkumných ústavů pracoval na II. interní výzkumné základně IKEM jako odborný pracovník. Jeho učiteli a přáteli zde byli především dr. Jiří Linhart, DrSc., a doc. dr. Ivo Přerovský, DrSc.

V roce 1971 složil II. atestaci z vnitřního lékařství a věnoval se dále problematice kardiologické, kardiochirurgické a hlavně angiologické. V roce 1976 obhájil kandidátskou práci, která se týkala diagnostiky a interní léčby kritické končetinové ischemie. 1. prosince 1978 nastoupil na místo pražského krajského ordináře pro kardiologii na III. interní kliniku FVL UK a FN2 k prof. Pacovskému a v této funkci působil až do zrušení krajských odborníků. Významně ovlivnil organizaci a rozvoj kardiologie v Praze.

Po roce 1989 vedl po více než 10 let, až do listopadu roku 2001, jako primář společně s prof. J. Markem, DrSc., III. interní kliniku 1. LF UK a VFN.

Jiřího Spáčila známe jako široce zaměřeného internistu, korektního, klidného a důsledného manažera. Nikdy nebyl politicky angažován. Zejména však byl vždy vynikajícím učitelem cévního ultrazvukového vyšetřování. Do plné samostatnosti v angiologické diagnostice dovedl desítky žáků.

Jiří Spáčil byl a je vědecky aktivní především v angiologii. Publikoval více než 200 článků, 80 publikací v evidenci PubMed. Napsal angiologickou kapitolu do opakovaných vydání Farmakoterapie vnitřních nemocí prof. Marka a podílel se na opakovaných vydáních Vnitřního lékařství prof. Klenera. Mnohokrát organizoval Angiologické dny. Aktivní je i v posledních letech, kdy je vědeckým sekretářem České angiologické společnosti, členem výboru Flebologické společnosti ČLS JEP, členem International Union of Angiology. Dále je členem redakční rady časopisu Praktická flebologie, byl prvním vedoucím subkatedry angiologie IPVZ, předsedou oborové komise pro angiologii ČLK. Mnoho let je rovněž aktivní v Lékařské komoře a je členem předsednictva ČLK na Praze 2.

Do dalších let přeji jménem kolektivu III. interní kliniky Jirkovi hodně zdraví a hodně úspěchů v stále velmi bohatém odborném a vědeckém životě i radost z velké rodiny.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA
www.vfn.cz

e mail: stepan.svacina@vfn.cz


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 10

2009 Číslo 10
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#