#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Boguszaková J, Říhová E, Krásný J. Oční záněty.


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(4): 441-442
Kategorie: Z odborné literatury

Boguszaková J, Říhová E, Krásný J. Oční záněty. Praha: Maxdorf 2007. 96 stran. ISBN 978−80−7345−143−1

Zánětlivá onemocnění oka jsou častou diagnózou v oftalmologické praxi, proto publikace o tomto tématu je vítaným pomocníkem užitečným nejen pro oční lékaře, ale také pro praktické lékaře a pediatry, kteří se setkávají s pacienty v první linii.

Kniha je rozdělena do 6 kapitol, ve kterých jsou přehledně probrána jednotlivá témata. Každá kapitola je doplněna tabulkami, které podávají přehled současných terapeutických možností.

První kapitola je věnována zánětům očních adnex a popisuje záněty očnice, slzných cest a očních víček včetně terapeutických možností. Obsahem 2. kapitoly jsou záněty spojivek novorozeneckého, dětského a dospělého věku a pozornost je věnována i alergickým zánětům spojivky typickým pro dětský věk. Záněty rohovky jsou tématem 3. kapitoly, ve které jsou popsány bakteriální, virové a mykotické keratitidy z hlediska klinických příznaků i z hlediska terapie. Součástí této kapitoly jsou i protozoální infekce rohovky, které jsou důležité s ohledem na velký nárůst nositelů kontaktních čoček, protože tuto skupinu osob nejvíce ohrožují. Ve 4. kapitole jsou zmíněny záněty skléry a episkléry.

Další část publikace se obsáhle zabývá problematikou uveitid, které jsou závažným očním onemocněním pro jejich chronický průběh a možné komplikace spojené s trvalým poklesem zrakových funkcí. Uveitidy jsou v publikaci podrobně probrány s ohledem na lokalizaci zánětlivého procesu (přední, zadní a difuzní uveitida, intermediální uveitida), jeho etiologii a léčbu. V této kapitole jsou popsány i vzácné oční choroby jako sympatická oftalmie, Vogtův-Koyanagiho-Haradův syndrom a white dots syndromy očního pozadí. Není opomenuta ani problematika očního postižení u infekce HIV a onemocnění AIDS. Součástí kapitoly jsou i záněty živnatky dětského věku, které budou zajímavé především pro pediatrickou praxi. Autoři popisují příznaky a léčbu herpetických keratouveitid, intermediálních uveitid, zánětů živnatky spojených s atopií a také parazitárních zánětů. Poslední kapitola publikace je věnována zánětům zrakového nervu charakteru intraokulární neuritidy nebo retrobulbární neuritidy, která je projevem demyelinizace zrakového nervu a je očním projevem roztroušené sklerózy.

Publikace obsahuje rovněž řadu tabulek, které přehledně informují o současných léčebných preparátech pro jednotlivé typy očních zánětů. V závěru je uveden seznam literatury, seznam použitých zkratek, krátká informace o autorech publikace a věcný rejstřík.

Publikaci Oční záněty připravil kolektiv zkušených a uznávaných odborníků v oftalmologii. Tato publikace je vítaným přínosem pro rozšíření znalostí nejen oftalmologů, ale také praktických lékařů pro dospělé a děti v jejich každodenní ambulantní praxi.

as. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc.

www.fnusa.cz

e-mail: sarka.skorkovska@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 2. 5. 2008


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 4

2008 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#