#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z odborné literatury


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2008; 54(2): 210
Kategorie: Z odborné literatury

Stejskal D Urolitiáza. Praha: Grada Publishing 2007. 182 stran. ISBN 978-80-247-2015-9

Kniha má 182 stran, je členěna do 13 kapitol a doplněna o seznam zkratek, seznam použité literatury a rejstřík.

V prvních 5 kapitolách autor na konkrétních datech dokládá závažnost urolitiázy jako civilizačního onemocnění, popisuje stadia vzniku konkrementů, jejich rozdělení a podrobně analyzuje rizikové faktory.

Teoretická východiska rozvoje onemocnění poskytuje kapitola 6. Po přehledu metabolických poruch následuje popis jednotlivých typů onemocnění. Zde je nutno ocenit autorovu snahu o zachování přehlednosti a srozumitelnosti v problematice, v níž jsou jednotlivé faktory vzájemně ovlivňovány řadou složitých vazeb. Zvolené schéma popisu jednotlivých poruch (dědičnost, etiopatogeneze, laboratorní nálezy, kombinace s jinými poruchami, doprovodná onemocnění a stručný přehled léčby) poskytuje dobrou přehlednost bez ztráty kvality a šíře poskytovaných informací.

V dalších kapitolách autor správně vytipoval oblasti, ve kterých je přístup k litiáze modifikován specifickou věkovou skupinou (děti, gravidní) nebo přidruženými chorobami. Následuje přehledná část umožňující praktickou aplikaci diagnostických léčebných algoritmů.

Pro vlastní diagnostickou a léčebnou péči má největší význam přehledná kapitola zabývající se primární a sekundární prevencí (metafylaxí) a konzervativní léčbou urolitiázy. Preventivních opatření u onemocnění s takovou tendencí k recidivám hrají totiž zásadní roli v péči o nemocné s touto chorobou. Kvalitní dispenzarizace může většinu pacientů ochránit od urologických projevů onemocnění, které svými klinickými projevy a potřebou více či méně invazivních operačních výkonů podstatně ovlivňují kvalitu života pacienta.

Jak autor zdůraznil v úvodu, je urolitiáza metabolické onemocnění s urologickými projevy. Její výskyt je častý a má podstatné aspekty nejen medicínské, ale i ekonomické. Proto je hodnocená publikace velmi potřebná pro několik skupin lékařů. Šíří a hloubkou poskytnutých informací bude cenným pomocníkem v ambulanci internisty zabývajícího se urolitiázou. Stejně tak může upravit diagnostický a léčebný přístup urologa. Specialisté jiných odborností se díky přehlednosti monografie mohou dostat rychle k požadovaným informacím.

Jedinou oblastí, kterou jsem postrádal a kterou bych v případných dalších vydáních doporučil doplnit, je urologický pohled na toto onemocnění. I poměrně krátké kapitoly o dnešních možnostech diagnostiky a přehled operačních výkonů řešící problémy s močovými konkrementy by tuto publikaci vhodně doplnily. Potom se tato kniha stane kompletní a bude se moci jmenovat urolitiáza bez další omezující specifikace.

prim. MUDr. Arne Rovný

www.fnusa.cz

e-mail: arne.rovny@fnusa.cz

Doručeno do redakce: 29. 1. 2008


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 2

2008 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#