#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Urol List 2013; 11(1): 3

Vážené kolegyně a kolegové,

první číslo Urologických snad otevřete, když už nástup jara nebude pouhým snem a přáním, a najdete v něm určitě mnoho zajímavého.

Skupina kolem R. E. Carriona z USA přináší aktuální pohled na současné postavení PDE 5 inhibitorů v našem armamentariu včetně rozšiřujících se indikačních kritérií v podobě ovlivnění LUTS spojených s BPH tadalafilem, které podrobněji rozebírají brněnští autoři.

Andrologického ducha předchozího čísla dále doplňují články jednak od stejné americké skupiny, tentokrát hlavního autora T. Hakki se spolupracovníky, o operační léčbě tzv. „zanořeného penisu“ a brněnského M. Nussira na téma smysluplnosti řešení varikokély.

Další články se zaměří na endoskopické a především laparoskopické metody. H. Yanahiara z Japonska nás seznámí s proveditelností laparoskopické nefrektomie při odstranění atrofické ledviny spojené se závažnými infekčními komplikacemi. Z dálného východu, tentokrát z univerzity v Hokkaido, pochází i příspěvky K. Mority a kolektivu referující o simultánní ipsilaterální nefrektomii a transplantaci ledviny u pacientů s polycystickým postižením ledvin a retroperitoneální laparoskopické nefrektomii u pacientů léčených peritoneální dialýzou. Skupina kolem Zhang Shu Donga z Pekingu přináší první informace o použití improvizovaně vytvořeného portu při provádění laparoskopické radikální nefrektomie technikou LESS. H. B. Joshi z Velké Británie v přehledném článku referuje o možnostech a indikacích zavedení double J stentů jako i nežádoucích účincích, které jejich použití provází, a možnostech farmakologického ovlivnění, které přináší pro nás obzvláště užitečné informace o možném rozšíření indikačních kritérií zejména pro alfablokátory. Urolitiázou se zabývá i článek autorů z Pákistánu odpovídající na otázku mýtu, zda časné provedení ESWL po PCNL zvyšuje riziko zaklínění konkrementů v přístupovém kanálu. Skupina britských autorů se ve svém průzkumu zabývá preferencemi pacientů při volbě nové operační techniky. S.W. Chan z Hongkongu velmi kriticky pohlíží na výsledky bipolární plazmatické vaporizace prostaty, kterou srovnává s TURP.

Číslo uzavírají EAU Guidelines opět na andrologické téma možností léčení zakřivení penisu.

Dalibor Pacík



Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo 1

2013 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#