#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

2. Hodnocení


Autoři: M. Oelke;  A. Bachmann;  A. Descazeaud;  M. Emberton;  S. Gravas;  M. C. Michel;  J. N’dow;  J. Nordling;  J. J. De La Rosette
Působiště autorů: European Association of Urology 2012
Vyšlo v časopise: Urol List 2012; 10(EAU Guidelines pro léčbu symptomů dolních močových cest u mužů): 6-7

Mělo by být provedeno systematické dia­gnostické vyšetření za pomoci odběru anamnézy, validovaných dotazníků symptomů (např. IPSS), v obou případech je ideální proaktivní přístup, fyzického vyšet­ření, rozboru moči, rozboru krve, ultrazvuko­vého vyšetření prostaty, močového měchýře a ledvin, uroflowmetrie a ultrazvukového měření postmikčního rezidua a mikčního deníku v případech častého močení nebo nykturie. Pomocí mikčního deníku lze provést pouze diagnostiku noční polyurie (objem moči vyprodukované v noci > 33 % celkové 24hodinové produkce moči), zatímco diagnostika všech ostatních benigních forem LUTS jiných než neurogenních u mužů ve věku 40 a více let se většinou provádí vylučovací metodou. Systematické diagnostické vyšetření by mělo vyloučit příslušná onemocnění nebo stavy, které rovněž mohou způsobovat LUTS u dospělých mužů. Algoritmus pro po­stup hodnocení je navržen ve schématu 2.

Schéma 2. Algoritmus pro hodnocení LUTS u mužů ve věku 40 a více let. Systematické diagnostické vyšetření může vyloučit jiná onemocnění nebo stavy také spojené s LUTS. Jakmile jsou zjištěny příslušné patologie, může být hodnocení přerušeno nebo zastaveno.
Schéma 2. Algoritmus pro hodnocení LUTS u mužů ve věku 40 a více let. Systematické diagnostické vyšetření může vyloučit jiná onemocnění nebo stavy také spojené s LUTS. Jakmile jsou zjištěny příslušné patologie, může být hodnocení přerušeno nebo zastaveno.

Benigní prostatická obstrukce (BPO) a hyperaktivita detruzoru jsou urodyna­mické diagnózy. Plnicí cystometrie a tlakově-průtoková studie jsou volitelné testy obvykle indikované před zahájením chirurgické léčby u mužů, kteří:

  • nejsou schopni vymočit ≥ 150 ml
  • mají maximální rychlost průtoku ≥ 15 ml/s
  • mají < 50 nebo > 80 let
  • jsou schopni močit, ale mají postmikční reziduum > 300 ml
  • u nichž existuje podezření na neurogenní dysfunkci močového měchýře
  • mají oboustrannou hydronefrózu
  • prodělali radikální operaci pánve
  • prodělali předchozí neúspěšnou (inva­zivní) léčbu

Štítky
Dětská urologie Urologie

Článek vyšel v časopise

Urologické listy

Číslo EAU Guidelines pro léčbu symptomů dolních močových cest u mužů

2012 Číslo EAU Guidelines pro léčbu symptomů dolních močových cest u mužů
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#