#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

II. bilaterální sympozium s mezinárodní účastí


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 14., 2006, č.3

Ve dnech 11.–12. května 2006 se ve sluníčkem prozářeném Rožnově pod Radhoštěm uskutečnilo druhé setkání radiologů, traumatologů, radiologických asistentů a zdravotních sester – Bilaterální sympózium. Odborným garantem této akce byl doc. MUDr. Leopold Pleva, CSc., předseda České společnosti úrazové chirurgie ČLS JEP. O akci v malebném prostředí Beskyd byl velký zájem, přihlásilo se 400 účastníků a zaznělo 50 vědeckých sdělení.

Novinkou letošního ročníku bylo uskutečnění několika workshopů, které se konaly v předvečer zahájení sympózia. První seznamoval s novinkami v osteosyntetických materiálech a byl navštíven především traumatology a ortopédy. Další se zabýval digitalizací obrazu a archivací obrazových dat. Práci s digitálními rtg obrazy (zvětšení, změna ostrosti, měření v obrazu, inverze barev apod.) si mohli všichni zájemci vyzkoušet na připravené pracovní stanici firmy AGFA. Kvalita snímků, rychlost jejich získávání i ukládání do systému PACS okouzlily všechny účastníky, většinou z řad radiologů a radiologických asistentů. Telemedicína byla tématem posledního workshopu. Organizátoři připravili ukázku přenosu obrazů z CT pracoviště RDG ústavu FNsP Ostrava do Beskydského hotelu Relax. Skutečnost, že se přenos obrazu i zvuku podařil realizovat i do malého městečka v srdci Beskyd, přesvědčila i největší pesimisty, že možnost konzultace nálezů na velké vzdálenosti i v našich podmínkách nemusí být jen chimérou.

Po zahájení sympózia zazněla souhrnná sdělení, týkající se úrazů hrudníku, břicha a pánve, problematiky jejich diagnostiky, zobrazovaní i terapie, včetně stále více se v praxi uplatňujících metod miniinvazivní terapie (intervenční radiologie). Atraktivní bylo sdělení doc. MUDr. Leopolda Plevy, CSc. „Virtuální navigace při osteosyntézách pánve“, která vycházela z prvních vlastních zkušeností. Neméně přitažlivá byla i přednáška MUDr. Michala Filipa, Ph.D. „Robotika – budoucnost neurochirurgie?“. Tato přednáška představila směry, kterými se budou chirurgické obory v budoucnu vyvíjet. Kdy operatér, používající jednu z nejmodernějších současných technologií – CAS (computer assisted surgery), bude vystřídán technicky vyspělejším operatérem – robotem.

Traumaty páteře a jejich konzervativní i chirurgickou terapií se zabývala sdělení další sekce. Témata posledního bloku přednášek prvního dne se týkala problematiky urgentního zobrazování polytraumatizovaných pacientů (USG, MDCT). Pozornost upoutaly i přednášky o traumatech dětských pacientů a o rizicích spojených s jejich zobrazováním pomocí ionizujícího záření. Velmi přínosný k diskuzi v mezioborové spolupráci byl poster MUDr. Olgy Bezděkové, který prezentoval zásady radiační ochrany.

Není možné nevzpomenout didakticky precizně zvládnutou a elegantně přednesenou přednášku zahraničního hosta MUDr. Romana Slodičky (NSR), který již tradičně dokázal, že i rozsahem malá anatomická oblast, kterou regio carpi beze sporu je, skýtá celou škálu patologických stavů, jejichž zobrazení a diagnostika nebývá jednoduchá. K prestiži sympózia přispěla jednoznačně i sdělení dalších zahraničních hostů, MUDr. Daňo a MUDr. Eľko (SR).

Z přednášek druhého dne zaujala sdělení kolektivu autorů o problematice týraných dětí. Obrazy a uváděná fakta byly vskutku šokující.

Závěrečný blok přednášek byl sestaven ze sdělení, která vycházela z vlastních praktických zkušeností s přímou či nepřímou digitalizací obrazových dat, jejich archivací a sdílením a hodnocením PACS systémů. Celé sympózium pak bylo zakončeno bohatou diskuzí na toto téma a všichni účastníci se již těší na třetí ročník Bilaterálního sympozia.

Obr. 1.

Foto: Daniela Třetinová
Obr. 2. Foto: Daniela Třetinová

Obr. 3.

MUDr. Jana Chmelová, Ph.D.

jana.chmelova@fnspo.cz


Zpráva z Evropského kongresu Kostní a kloubní infekce

Ve dnech 25.–27. května 2006 se konal v Budapešti již VII. Evropský kongres kloubní a kostní infekce. Kongres se konal v reprezentačních prostorách hotelu Holliday Inn na levém břehu Dunaje. Celkem se kongresu zúčastnilo asi 350 lékařů z Evropy, USA a některých zemí Asie a Afriky. První den kongresu byl věnován pokrokům ve vědeckém výzkumu v oblasti kostních implantátů, biomateriálů, lokální antibiotické léčbě a proteinům, ovlivňujících růst kosti. Další dva dny jednání byly věnovány klinickým zkušenostem při léčbě osteomyelitidy dlouhých kostí, infektům protéz a infekčním komplikacím po artroskopiích. Převažovaly důkladně zpracované přednášky německými a holandskými autory na velkých souborech pacientů, protože léčba uvedených stavů je v těchto zemích koncentrována na specializovaná pracoviště. Čestným hostem kongresu byl prof. Veicsei z Vídně, předseda Evropské traumatologické společnosti a rodák z Budapešti. Sám přednesl přednášku na téma infikovaných pakloubů dlouhých kostí, kde byla retrospektivně zpracována data ze sedmdesátých let až do současnosti a byly zde prezentovány změny v léčbě tak jak se postupně vyvíjely.

Pracovní jednání bylo pro mě zdrojem dalších zkušeností, jak nové metody zavádět do každodenní praxe.

MUDr. Milan Šír,

vedoucí lékař oddělení septické traumatologie FNsP Ostrava

milan.sir@fnspo.cz

 


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 3

2006 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#