Otevřený dopis vedoucímu redaktorovi Rozhledu v chirurgii, prof. MUDr. Miloši Hájkovi, DrSc.

Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2007, roč. 86, č. 10, s. 568.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Vážený pane profesore,

píši Vám otevřený dopis a žádám, aby byl v celém znění zveřejněn v Rozhledech v chirurgii.

Důvodem je článek kolegy Nováka – Osobní vzpomínka na doc. MUDr. Milana Schücka, CSc., který byl uveřejněn v Rozhledech v chirurgii v čísle 6 na straně 325–326. Zvykl jsem si (a možná to je chyba) na různé neomalené a neopodstatněné osobní útoky pisatele článku. Číše mé trpělivosti přetekla právě nyní, kdy pisatel k tomuto využívá nekrolog, který jsem napsal ve spolupráci s kolegy naší kliniky na člověka, kterého si velice vážíme a který byl řadě z nás chirurgickým vzorem, doc. MUDr. Milana Schücka, CSc. Je smutné, že pisatel si na tohoto velmi významného plzeňského chirurga vzpomněl v odborném časopise až poté, co byla uveřejněna naše vzpomínka s využitím archivních materiálů Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty UK v Plzni a dat blízkých spolupracovníků zesnulého. Osobně považuji využívání nekrologu k invektivám vůči mně a chirurgické klinice FN a LF UK v Plzni za vrcholnou neslušnost. Je opravdu s podivem, že takové články je možné vytisknout v Rozhledech v chirurgii. Snad není třeba příliš zdůrazňovat, že nám šlo o vzpomínku a lidský pohled na výraznou osobnost plzeňské chirurgie, nikoliv o odbornou stať, která je určena k diskusi, na kterou má jistě každý plné právo, avšak vždy v mezích slušného chování.

Vážený pane vedoucí redaktore, jsem jeden z chirurgů, kteří volají po výrazném zkvalitnění našeho časopisu, kteří se snaží přinést řadu kvalitních vědeckých a klinických poznatků a povýšit tak časopis na mezinárodně srovnatelnou úroveň. Avšak díky článkům, které bezostyšně a volně napadají druhé, toho v žádném případě nikdy nedosáhneme a náš časopis se bude v odborné kvalitě stále hlouběji propadat.

V Plzni, dne 14. 7. 2007

prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc.

přednosta Chirurgické kliniky v Plzni

místopředseda výboru České chirurgické společnosti

Na vědomí: prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc., předseda Chirurgické společnosti

Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 10

2007 Číslo 10

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…

Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
nový kurz
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Nové antipsychotikum kariprazin v léčbě schizofrenie
Autoři: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Diabetes mellitus a kardiovaskulární riziko, možnosti jeho ovlivnění
Autoři:

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Nemáte účet?  Registrujte se