Resekce tlustého střeva podle Hartmanna – metoda stále živá


Hartmann’s Procedure – a Method Still Live

Hartmann’s procedure is an operation indicated especially in emergency cases for left-sided colonic pathology where primary anastomosis is considered unsafe.

Methods:
Retrospective study 95 patients who underwent Hartmann’s procedure over a 5 year period in the Surgical Clinic of the University Hospital in Pilsen.

Results:
81 (85%) operations were emergency procedures. 45 (47%) operations were done for the malignant disease, the remaining 50 (53%) for benign disease (33 for complications of diverticular disease). Median age of patients was 69.4 years. The 30-day mortality rate was 16.8%. 37 patients had colostomy reversed, after a mean of 5.6 months with no mortality.

Conclusions:
Hartmann’s procedure is a safe method. Our results are similar to results collected by foreign clinics.

Key words:
Hartmann’s procedure – mortality – reversal of stoma – colon


Autoři: V. Veselý ;  V. Černý ;  J. Geiger ;  J. Šebor
Působiště autorů: Chirurgická klinika FN Plzeň-Lochotín, přednosta prof. MUDr. V. Třeška, DrSc.
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 6, s. 277-279.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

Resekce podle Hartmanna je operace indikována především v urgentních případech pro známky komplikace onemocnění levého tračníku, kde by hojení primární anastomózy bylo nejisté.

Metody:
Retrospektivní studie 95 nemocných operovaných metodou resekce podle Hartmanna za období 5 let na Chirurgické klinice FN v Plzni-Lochotíně.

Výsledky:
81 (85 %) operací bylo provedeno akutně, 45 operací (47 %) pro maligní onemocnění a 50 (53 %) pro benigní onemocnění (33 pro komplikace divertikulární choroby). Průměrný věk nemocných byl 69,4 roku. Třicetidenní mortalita činila 16,8 %. U 37 nemocných byla obnovena střevní kontinuita, průměrně za 5,6 měsíců od první operace s nulovou mortalitou.

Závěr:
Resekce podle Hartmanna je poměrně bezpečná operace. Naše dosažené výsledky jsou srovnatelné s údaji ze zahraničí.

Klíčová slova:
resekce podle Hartmanna – mortalita – obnovení kontinuity trávicího traktu – tlusté střevo


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 6

2006 Číslo 6

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Nové antipsychotikum kariprazin v léčbě schizofrenie
Autoři: prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se