#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Krvácení z aortointestinální píštěle


Bleeding from Aortointestinal Fistula

Introduction:
Aortointestinal fistula is a patological communication between the aorta and the gut. Two groups of these fistulas are described. The primary fistulas originated as complications of aneurysma of the abdominal aorta and the secondary fistulas as a consequence of reconstruction of the abdominal aorta or the iliac arteries.

Case report:
A case report of 69-year old man operated for aneurysma of abdominal aorta with implanted aortal prosthesis is described. Four years after the surgery he complained for bleeding into the digestive tract. The only the small lesions of the stomach were found during endoscopy. A strong attack of bleeding which followed later recquired a laparotomy where aortoileal fistula located in distal anastomosis between the aorta and the prosthesis was found. Despite of the intensive care patient died because of haemorhagic shock.

Discussion and conclusion:
Based on literature review and also based on the own experience author concludes that every patient with intraabodominal pulsating resistance, or with known diagnosis of the abdominal aorta aneurysma, or with aortal prosthesis who presents with features of the sepsis or bleeding into the digestive tract is suspicious from presence of aortointestinal fistula. The patient should be immediately examined by spiral CT with contrast and operated.

Key words:
aortointestinal fistula – gastrointestinal bleeding


Autoři: Z. Vobořil
Působiště autorů: MUDr. Z. Vobořil, DrSc. ;  Chirurgická klinika Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové, přednosta prof.
Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2006, roč. 85, č. 6, s. 296-298.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Souhrn

Úvod:
Jako aortointestinální píštěl je označována patologická komunikace mezi aortou a střevem. Jsou známy píštěle primární, vznikající jako komplikace aneuryzmat abdominální aorty a píštěle sekundární, vznikající po rekonstrukcích abdominální aorty nebo ilických tepen.

Kazuistika:
Je uveden případ 69letého nemocného, který byl operován pro aneuryzma abdominální aorty a byla mu implantována aortální protéza. Za 4 roky po operaci se u nemocného objevily epizody krvácení do GIT. Při endoskopickém vyšetření byly ošetřeny drobné léze v žaludku. Při následné atace silného krvácení do střeva byl nemocný laparotomován a byla nalezena a ošetřena aortointestinální píštěl vedoucí z aorty v oblasti dolní anastomózy protézy do ilea. Přes poskytnutou intenzivní péči po operaci nemocný zemřel na následky hemoragického šoku.

Diskuse a závěr:
Na základě poznatků z literatury i vlastních zkušeností autor uzavírá, že u každého nemocného s aneuryzmatem abdominální aorty nebo po rekonstrukci abdominální aorty, u kterého se objeví známky septikémie nebo krvácení do GITu, by mělo být pojato podezření na přítomnou aortointestinální píštěl. Nemocný by měl být urychleně vyšetřen pomocí spirálního CT s kontrastem a v případě potvrzení píštěle operován.

Klíčová slova:
aortointestinální píštěl – krvácení do GIT


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 6

2006 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#