#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

61. Purkyňův den v Libochovicích


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2019; 99(5): 218
Kategorie: Aktuality/historie

Dne 19. června 2019 se na zámku v Libochovicích konal 61. Purkyňův den. Jednání v Saturnově sále zahájil prof. Vladimír Palička, poté prof. Štěpán Svačina předal Purkyňovu cenu profesoru Janu Kvasničkovi.

Profesor MUDr. Jan Kvasnička, DrSc. se narodil 20. července 1943 v Praze, kde promoval na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v roce 1966. Poté nastoupil na transfuzní oddělení nemocnice v Ústí nad Labem. V roce 1969 získal atestaci z vnitřního lékařství prvního stupně a poté v roce 1973 atestaci z hematologie a transfuzní služby.

Jeho další činnost patří 1. lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze, a to její interní klinice, kde byl jmenován docentem pro obor vnitřního lékařství v roce 1988, a čtyři roky poté se stává profesorem vnitřního lékařství. Jako odborník pro hematologii působil i jako hlavní odborník ministerstva zdravotnictví pro tento obor, pracoval jako expert Evropské kardiologické společnosti při přípravě pokynů nemocným s aterosklerotickými kardiovaskulárními chorobami. Od roku 1992 byl vědeckým sekretářem Spolku lékařů českých v Praze, později jako jeho předsedou. V České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, jímž je čestným členem, zastával funkci předsedy České společnosti pro trombózu a hemostázu, byl dále aktivní v České angiologické společnosti a České kardiologické společnosti. Mezinárodní uznání jeho práce dokazuje jeho jmenování čestným členem Společnosti bavorských lékařů v Mnichově, jeho členství v Evropské kardiologické společnosti, Americké hematologické společnosti, Evropské hematologické asociace a dalších.

Profesor Jan Kvasnička s chotí po převzetí Purkyňovy ceny v Saturnově sálu na zámku v Libochovicích. Autorem fotografie je Michal
Stavinoha, ČLS JEP.
Profesor Jan Kvasnička s chotí po převzetí Purkyňovy ceny v Saturnově sálu na zámku v Libochovicích. Autorem fotografie je Michal Stavinoha, ČLS JEP.

Jeho publikační činnost zahrnuje autorství dvou monografií, 31 kapitol v monografiích, tři učební texty, na 200 článků v českých i zahraničních časopisech.

Byl hlavním řešitelem šesti grantových úkolů Ministerstva zdravotnictví ČR a jako spoluřešitel se podílel na dvanácti dalších. Jako vysokoškolský učitel se podílí nejen na výuce studentů medicíny, ale je i školitelem postgraduálního studia pro obor fyziologie, patofyziologie a experimentální fyziologie.

Následovala vystoupení, která dokreslovala aktivity profesora Jana Kvasničky. Prof. Zdeněk Krška hovořil o jeho působení za uplynulé půlstoletí v medicíně. Činnosti profesora Kvasničky ve Spolku českých lékařů v Praze se věnoval příspěvek prof. Jiřího Rabocha. Téma vystoupení prof. Ing. Jana E. Dyra bylo „Fibrinogen a jeho role v trombogenezi“. Myeloproliferací a rizikem tromboembolismu se zabýval prof. Miroslav Penka. Závěrečné sdělení v tomto bloku přednesl doc. Tomáš Kvasnička, který popsal činnost trombotického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a péči o nemocné s trombofilií.

Profesor MUDr. Jan Kvasnička pak vystoupil s poděkováním za udělenou cenu. Jednání ukončil předseda České lékařské společnosti, prof. Štěpán Svačina.

Během slavnostního dopoledne přednesl klavírista Martin Levický skladby Hulán Bedřicha Smetany, Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka a druhou a třetí větu sonáty h-mol Fryderyka Chopina.

doc. MUDr. Otakar Brázda, CSc.

Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#