#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nutriční doplňky v kardiologii. Které máme svým pacientům doporučit?


Nutritional supplements in Cardiology. What should we recommend to our patients?

There have been great developments in the production of nutritional supplements over the past decade in the food industry. Production and sales have soared. Select dietary factors have been shown to have antioxidant, anti-inflammatory and antiproliferative properties in vitro and attention has been paid to their use with both healthy and ill people. Clinicians caring for patients should know about the effect of these agents and how to use them with specific groups of patients. The subject of this review is a basic overview of the most commonly used agents (L arginine, taurine, coenzyme Q 10, carnitine, creatine, omega 3 fatty acids), their clinical effects and the results of clinical studies.

Key words:
nutritional supplements, L arginine, taurine, coenzyme Q 10, carnitine, creatine, omega 3 fatty acids, clinical studies.


Autoři: E. Sovová
Působiště autorů: Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ;  Přednosta: prof. MUDr. Jan Lukl, CSc. ;  I. interní klinika
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2007; 87(7): 391-394
Kategorie: Přehledy

Souhrn

V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhledem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používaných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.

Klíčová slova:
potravinové doplňky, klinické studie, L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin, omega 3 polynenasycené mastné kyseliny.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 7

2007 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#