Nutriční doplňky v kardiologii. Které máme svým pacientům doporučit?


Nutritional supplements in Cardiology. What should we recommend to our patients?

There have been great developments in the production of nutritional supplements over the past decade in the food industry. Production and sales have soared. Select dietary factors have been shown to have antioxidant, anti-inflammatory and antiproliferative properties in vitro and attention has been paid to their use with both healthy and ill people. Clinicians caring for patients should know about the effect of these agents and how to use them with specific groups of patients. The subject of this review is a basic overview of the most commonly used agents (L arginine, taurine, coenzyme Q 10, carnitine, creatine, omega 3 fatty acids), their clinical effects and the results of clinical studies.

Key words:
nutritional supplements, L arginine, taurine, coenzyme Q 10, carnitine, creatine, omega 3 fatty acids, clinical studies.


Autoři: E. Sovová
Působiště autorů: I. interní klinika ;  Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ;  Přednosta: prof. MUDr. Jan Lukl, CSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2007; 87(7): 391-394
Kategorie: Přehledy

Souhrn

V minulých deseti letech prodělala část potravinářského průmyslu zabývající se potravinovými doplňky neuvěřitelný rozvoj. Produkce těchto firem a zároveň jejich finanční obrat vzrostly několikanásobně. Vzhledem k tomu, že u některých nutričních doplňků byl prokázán antioxidační, antiproliferační a protizánětlivý efekt in vitro, obrací se velká pozornost na jejich účinky u zdravého i nemocného konzumenta. Každý lékař by měl mít alespoň základní přehled o účinnosti nejčastěji používaných nutričních doplňků a o vhodnosti jejich použití u vybraných skupin pacientů. Tento článek poskytuje základní přehled o nejčastěji používaných nutričních doplňcích (L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin a omega 3 polynenasycené mastné kyseliny), jejich působení, nežádoucích účincích a výsledcích klinických studií.

Klíčová slova:
potravinové doplňky, klinické studie, L arginin, taurin, koenzym Q 10, karnitin, kreatin, omega 3 polynenasycené mastné kyseliny.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 7

2007 Číslo 7

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Nové antipsychotikum kariprazin v léčbě schizofrenie
Autoři: prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se