#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opustil nás MUDr. Jiří Slepička


Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., 60, 2008, No. 1, s. 37.
Kategorie: Osobní zprávy

S politováním oznamujeme, že dne 7. 12. 2007 náhle zemřel ve věku 72 let emeritní přednosta Kliniky pracovního a preventivního lékařství FN Ostrava MUDr. Jiří Slepička, něžná duše tohoto pracoviště.

Narodil se v učitelské rodině v Náchodě v r. 1935. Po vyhnání ze Sudet v roce 1938 žil bez rodičů u tety v Chocni. Svá chlapecká léta (6–13 let) prožil už opět v úplné rodině v Pošumaví (Sušice), které považoval za svůj rodný kraj. Jeho skutečným domovem a celoživotním působištěm se však stala Severní Morava, kam se rodiče v roce 1948 přestěhovali za prací. V rodišti Sigmunda Freuda vystudoval gymnázium.


V roce 1953 nastalo velké rozhodování mezi studiem filozofie a medicíny. Nakonec se Jiří rozhodl pro medicínu, kterou dokončil na lékařské fakultě UP v Olomouci v roce 1959. Celý život však zůstal filozofem.

Jeho lékařská kariéra začala na interně ve Vítkově, kde jako sekundární lékař pracoval do roku 1960. V létech 1961–1962 získával jako sekundární lékař zkušenosti v Krajské hygienické stanici v Ostravě, v odboru hygieny práce. V naší fakultní nemocnici v Ostravě pracoval od 1. 10. 1962 až do své smrti. Nejprve zde působil jako sekundární lékař (1962–1964), později jako samostatně pracující lékař (1964–1983), v letech 1983–1990 byl zástupce přednosty a 1. 9. 1990 se stal přednostou kliniky a v této funkci setrval do ledna 2003. Od února 2003 pracoval na částečný úvazek jako pracující důchodce. Do poslední chvíle byl plně zapojen do práce naší kliniky a předával nám své bohaté zkušenosti na pravidelných lékařských schůzkách.

Jiří měl vždy vysoké ambice i na poli vědeckém. Publikoval především problematiku hornické medicíny. Přínosem jsou výzkumy v oblasti pneumokonióz a plicní hypertenze, které nemají v České republice obdobu. Jeho výzkumné práce v oblasti tzv. svářečské plíce nebo nemocí z povolání u hudebníků a baletek jsou rovněž odborné veřejnosti všeobecně známy.

Jirkovým celoživotním vzorem byl prof. Teisinger, u kterého atestoval v roce 1968 a který u něj vzbudil lásku k našemu oboru. Tento atestační rok se stal pro Jiřího osudovým i v tom, že nabízel toužebně očekávanou svobodu, která přišla po dlouhém období temna a kterou tento mladý lékař nadšeně a neskrytě přivítal. Jiří byl naprosto stržen novou dobou a netušil, že se období temna opět vrátí a poznamená jeho vědeckou kariéru.

Svou laskavostí a skromností se podílel na utužování přátelství všech lidí kolem sebe. Pro kolektiv naší kliniky je ztráta jeho něžné duše nenahraditelná.

Za kolektiv kliniky pracovního

a preventivního lékařství

MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph.D.


Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství

Číslo 1

2008 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#