#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

20. Česko-německé ORL dny, 15.–17. září 2022 v Plzni


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 71, 2022, No. 4, pp. 239-240.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

www.czechgermanentdays.eu

Ve dnech 15.–17. září 2022 proběhly v Plzni 20. Česko-německé ORL dny pod záštitou významných osobností akademického, medicínského i politického světa (obr. 1–4). Patronát nad kongresem poskytli rektorka Univerzity Karlovy prof. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., MHA, ředitel Fakultní nemocnice v Plzni MUDr. Václav Šimánek, Ph.D., a primátor města Plzně Mgr. Pavel Šindelář.

Účastníci před hotelem Vienna House Plzeň.
Obr. 1. Účastníci před hotelem Vienna House Plzeň.

Hudební produkce skupiny Replay.
Obr. 2. Hudební produkce skupiny Replay.

Představení Česko-německé ORL společnosti. Zleva
předseda české ORL společnosti prof. MUDr. Jan Plzák,
Ph.D., dále za Česko-německou ORL společnost: čestní členové
prof. Hilmar Gudziol, MD, a prof. MUDr. Arnošt Pellant,
DrSc., sekretář společnosti as. MUDr. Jan Lazák, prezident
společnosti doc. MUDr. David Slouka, Ph.D., MBA.
Obr. 3. Představení Česko-německé ORL společnosti. Zleva předseda české ORL společnosti prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., dále za Česko-německou ORL společnost: čestní členové prof. Hilmar Gudziol, MD, a prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc., sekretář společnosti as. MUDr. Jan Lazák, prezident společnosti doc. MUDr. David Slouka, Ph.D., MBA.

Účastníci Czech-German ENT 2022 run s nejlepším
běžeckým stylem. Vítěz sobotního běhu prof. MUDr. Pavel
Komínek, Ph.D., MBA (Ostrava, Česká republika), a celkový
vítěz prim. Joerg Langer (Halberstadt, Německo) ve společnosti
prof. Hoermanna a doc. Slouky.
Obr. 4. Účastníci Czech-German ENT 2022 run s nejlepším běžeckým stylem. Vítěz sobotního běhu prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA (Ostrava, Česká republika), a celkový vítěz prim. Joerg Langer (Halberstadt, Německo) ve společnosti prof. Hoermanna a doc. Slouky.

Do hotelu Vienna House se sjelo celkem 134 účastníků z České republiky a Německa. Hlavními vědeckými tématy byly spánková apnoe, problematika slinných žláz a hojně zastoupená varia z oboru otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku. V hlavním přednáškovém programu bylo předneseno 38 ústních sdělení, sekce komentovaných e-posterů se účastnilo celkem 21 prací. Česko-německé ORL dny jsou zaměřeny svým posláním především na novou, nastupující generaci otorinolaryngologů, a proto bylo součástí setkání i ocenění nejlepších přednášek cenou Johanna Nepomuka Czermaka pro rok 2022. V sekci ústních přednášek byla jako nejlepší vyhodnocena za Českou republiku přednáška MUDr. Šimona Del Maschia (Praha) „Metastasizing Pleomorphic adenoma“, výherce byl oceněn kurzem Implantable Hearing Systems, International hands-on course, October 12–14, Uniklinikum Dresden, a za Německo Enah Saleh, MD (Hamm), cenou je Temporal Bone Dis­section Course, 9–12. 1. 2023, Praha, FN Motol. V sekci e-posterů byl jako nejlepší vyhodnocen poster MUDr. Pavla Klaila (Plzeň) „Life-threatening Complications of Otitis Media“ a Daniely Serras, MD (Lisabon) „Impact of Smoking on the Survival of Patients with high-risk HPV Positive Head and Neck Squamous Cell Carcinomas“. Naprosto netradičně byl hodnocen i ranní běh, kde si ocenění za „nejlepší styl“ z pátečního běhu odnesl prof. MUDr. Pavel Komínek, Ph.D., MBA (Ostrava), a sobotní a celkové vítězství prim. Joerg Langer, MD (Halberstadt).

Letošní kongres byl výjimečný, protože jeho součástí bylo představení nově založené Česko-německé ORL společnosti. Jejími prvními čestnými členy se stali otcové prapůvodní myšlenky vzniku této společnosti prof. Hilmar Gudziol, dr. med., a prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc. Prezidentem Česko-německé ORL společnosti byl pro rok 2022 zvolen doc. MUDr. David Slouka, Ph.D., MBA (Česká republika), který předal prezidentství pro rok následující prof. Andreasu Muellerovi, MD (Německo).

Z reakcí německých i českých účastníků lze pokládat kongres za úspěšný po stránce vědecké i po stránce společenské. Oba společenské večery se odehrály v kongresových prostorech hotelu, páteční odpoledne proběhla „Pilsner Urquell Brewery Tour“ a večer byl zpestřen produkcí skupiny Replay. Takto úspěšně kongres proběhl díky spolupráci Kliniky otorinolaryngologie, Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni, Fakultní nemocnice v Plzni a Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, Fakultní nemocnice Motol. Hlavním organizátorem za plzeňské pracoviště, prezidentem kongresu a předsedou vědeckého výboru byl doc. MUDr. David Slouka, Ph.D., MBA, hlavním organizátorem za motolskou kliniku byl as. MUDr. Jan Lazák. Veliké díky si organizátoři dovolují vyslovit as. MUDr. Davidu Kalfeřtovi, Ph.D., za logo, webové stránky kongresu a skvělou spolupráci.

Za organizátory

David Slouka

Jan Lazák


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#