#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

61. Otologický den v Hradci Králové


Autoři: Školoudík L.
Působiště autorů: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF UK a FN Hradec Králové
Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 71, 2022, No. 4, pp. 242-243.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

Organizací 61. Otologického dne byla pověřena Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice Hradec Králové. Setkání se uskutečnilo 1. prosince 2022 ve výukovém centru LF UK v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Hlavní téma otologického dne vyjadřuje motto „Quo vadis, audiologie?“ K širší diskuzi nad tématem audiologie byli na setkání pozváni kromě otorinolaryngologů a foniatrů též odborníci z pracovního lékařství, hygieny, akustiky a audiologické sestry.

Otologický den, jehož se účastnilo neobvykle více než 200 otorinolaryngologů a dalších odborníků, byl zahájen tradičně vedoucím otologické sekce as. J. Skřivanem. Průvodcem celým otologickým dnem byl přednosta pořádající kliniky prof. V. Chrobok. Odborný program uvedl vyžádanou přednáškou prof. J. Syka, který nastínil současný stav audiologie v Evropě a v České republice. Poukázal na kontrast mezi zavedeným vzdělávacím systémem ve vyspělých evropských státech a vzdělávacím programem klinické audiologie v České republice.

Během odborného programu byla audiologická problematika diskutována v rámci tří kulatých stolů. První kulatý stůl byl věnován subjektivním audiologickým metodám. V bloku moderovaném prof. V. Chrobokem diskutovali panelisté MUDr. T. Bakaj, doc. O. Dlouhá, doc. B. Gál, doc. J. Chaloupka, prof. P. Komínek, MUDr. O. Profant a doc. D. Slouka o současných možnostech a postavení jednotlivých subjektivních vyšetření, včetně využití a limitace metod řečové audiometrie v českém jazyce. V druhém kulatém stole MUDr. J. Dršata moderoval diskuzi panelistů MUDr. Z. Aksenovové, MUDr. L. Černého, MUDr. Z. Fíka, doc. M. Chovance a MUDr. O. Profanta na téma objektivní audiometrické metody. Mimo běžně zavedených metod vyšetření byly diskutovány také nové vyšetřovací možnosti 3D tympanometrie a funkční magnetické rezonance. Třetí kulatý stůl byl věnován problematice vyšetření sluchu před, během a po kochleární implantaci. Moderátor doc. L. Školoudík a panelisté doc. J. Bouček, MUDr. D. Hošnová, Ing. P. Krejzlová, Ing. M. Okluský, MUDr. J. Skřivan, MUDr. M. Stříteská a doc. K. Zeleník prezentovali metody vyšetření sluchu u kandidátů kochleární implantace, současné možnosti monitoringu reziduálního sluchu během kochleární implantace a interpretace vyšetření komunikačních možností pacientů po zapojení řečového procesoru kochleárního implantátu. Pozitivně byla hodnocena diskuze nad kazuistikami, které si připravili moderátoři a panelisté jednotlivých kulatých stolů.

Netradičně byl v odborném programu dán prostor i zástupcům komerčních firem, které se zabývají akustikou budov. Na praktických ukázkách byly prezentovány poslechové podmínky v místnostech s rozdílnou akustikou a zdůrazněn význam akustických podmínek na porozumění mluvenému slovu.

Před obědovou pauzou připravili organizátoři příjemné předvánoční překvapení. ORL lékařky K. Néma, I. Bártová a jejich kolegyně zahrály a zazpívaly čtyři vánoční písně.

V odpoledním programu hygienička FN Hradec Králové MUDr. L. Hobzová prezentovala možnosti prevence poškození sluchu z pohledu hygieny práce. Prof. P. Komínek moderoval blok přednášek na téma audiologie, podpora neslyšících a screening sluchu. V posledním bloku moderovaném MUDr. J. Skřivanem zazněla volná sdělení na téma vysokofrek­venční audiometrie, vliv poslechu mobilních telefonů na rozvoj nedoslýchavosti, možnosti kompenzace jednostranné sluchové vady, druhostranné kochleární implantace s delším časovým odstupem, současné doporučení dia­gnostiky a léčby tinitu, vztah vestibulárního schwannomu ke sluchovému postižení a kazuistická sdělení o bilaterální náhlé senzorineurální nedoslýchavosti při dekompenzovaném diabetu mellitu, schneideriánském papilomu středouší a kongenitálním petrózním cholesteastomu.

61. Otologický den proběhl v přátelském duchu a příjemné atmosféře zaplněného sálu výukového centra LF UK (obr. 1–3) . V závěru setkání byli účastníci pozváni na 84. kongres České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP, který se bude konat 31. května až 2. června 2023 v Českých Budějovicích.

Účastníci 61. Otologického dne.
Obr. 1. Účastníci 61. Otologického dne.

Předvánoční překvapení.
Obr. 2. Předvánoční překvapení.

Perníčky – dáreček organizátorů
pro účastníky.
Obr. 3. Perníčky – dáreček organizátorů pro účastníky.

Lukáš Školoudík


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#