#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

9. Česko-Slovenský kongres otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 8.–10. 6. 2022, Brno


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 71, 2022, No. 3, pp. 177-178.
Kategorie: Z otorinolaryngologické společnosti

8.– 10. června 2022 se v brněnském hotelu International uskutečnil 9. Česko-Slovenský kongres otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, 83. kongres České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP a 68. kongres Slovenskej spoločnosti pre otolaryngológiu a chirurgiu hlavy a krku.

Organizací kongresu byla pověřena Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku LF MU a FN u sv. Anny v Brně, která si před dvěma lety připomínala 100. výročí od svého založení. I s ohledem na toto významné jubileum jsme velmi rádi, že jsme vás mohli v Brně přivítat a toto významné výročí si společně s vámi připomenout.

Kvůli epidemiologické situaci byl kongres o rok odložen, a tak nezvykle po třech letech došlo ke společnému vrcholnému setkání českých a slovenských otorinolaryngologů. Hlavními tématy letošního kongresu byla otologie a diagnostika a léčba nádorů hlavy a krku. Organizace odborné části kongresu se držela zavedeného programového konceptu. Jeho stěžejní částí byly panelové diskuze v rámci 12 kulatých stolů a široká nabídka 19 didaktických instruktážních kurzů vedených předními českými a slovenskými odborníky. Tradičně nechyběla ani bohatá sekce volných sdělení, panely posterových prezentací a odborný program nelékařských zdravotnických pracovníků.

Zároveň mám upřímnou radost, že byl brněnský kongres ozdoben přítomností celosvětově uznávaného plastického chirurga a průkopníka obličejových transplantací prof. Bohdana Pomahače, který vystoupil se svou přednáškou při slavnostním zahájení. Myslím, že pro celou otorinolaryngologickou obec byla jeho přítomnost na kongresu nevšedním zážitkem. Nejen prezentace špičkové klinické a vědecké práce, ale především pozoruhodný osobní příběh přednesený s velkou mírou pokory a skromnosti, byl pro každého účastníka dojemným okamžikem a zejména pro mladé lékaře neobyčejnou inspirací do další práce.

Ze sjezdu
Ze sjezdu

Ke slavnostnímu rázu kongresu přispěl i bohatý společenský a doprovodný program. Jistě jste si nenechali ujít návštěvu originální výstavy moderního umění „Uši, nosy a krky v současné české malbě“, jejíž koncept vznikl speciálně k příležitosti brněnského ORL kongresu.

Česko-Slovenský kongres se na jižní Moravu vrátil po dlouhých 17 letech. K radosti pořadatelů se mohl pochlubit rekordní účastí, 639 registrovaných účastníků a více než 720 osob včetně sponzorů a vystavovatelů a členů organizačního týmu. Pevně doufám, že pestrý vědecký program a tradičně vysoká odborná úroveň kongresu byly pro každého účastníka a především pro mladé lékaře velkým přínosem. Současně bylo naším cílem uspořádat kongres, který by byl protkán moravskou pohostinností a příjemnou atmosférou.

Děkujeme vám za účast na kongresu.

Za pořadatelský tým,

Břetislav Gál

prezident kongresu, přednosta Kliniky

otorinolaryngologie a chirurgie hlavy

a krku FN u sv. Anny a LF MU v Brně


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#