#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

85 let od vzniku primariátu ORL oddělení a 20 let Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v Pardubicích


Autoři: Pellant A. 1,2;  Chrobok V. 3;  Mejzlík J. 3;  J. Vodička 1,2
Působiště autorů: Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Pardubická nemocnice, Nemocnice Pardubického kraje 1;  Fakulta zdravotnických studií, Univerzita Pardubice 2;  Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové 3
Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 71, 2022, No. 3, pp. 172-175.
Kategorie: Z historie
doi: https://doi.org/10.48095/ccorl2022172

Dnem 15. 6. 2002 došlo rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví ČR po dohodě s Ministerstvem mládeže a tělovýchovy ČR k ustanovení klinik Chirurgie, Interny a Otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku v Nemocnici Pardubice (NP). Rozhodujícími faktory pro jejich vznik byly několikaletá odborná, vědecko-pedagogická činnost a následný vznik vysokoškolského Ústavu zdravotnických studií (ÚZS) Univerzity Pardubice (UPa) dne 1. 1. 2002. V krátkém sdělení bychom chtěli významné výročí nejenom připomenout, ale podat i zprávu o všech činnostech Ušního, nosního a krčního oddělení v Pardubicích v rozhodujících letech 1998–2002, které vzniku kliniky předcházely.

Historie Ušního, nosního a krčního oddělení nemocnice v Pardubicích

I když samostatný lůžkový ORL pavilon byl otevřen až v roce 1941, prvním primářem ORL oddělení v Pardubicích byl jmenován mimořádně zručný a vzdělaný MUDr. Václav Horáček již v roce 1937. O další rozvoj oddělení se zasloužil i jeho nástupce doc. MUDr. Antonín Semerák, CSc. Za jeho působení dosahovalo pracoviště klinické úrovně a na oddělení přechodně probíhala i výuka stomatologů Lékařské fakulty v Hradci Králové. Svou úroveň zahrnující v menším rozsahu i hrtanovou a středoušní chirurgii, dětskou endoskopii i další oblasti oboru, si oddělení zachovalo i za primářů MUDr. Jaroslava Praislera a MUDr. Darko Klobučara. Již v první polovině 90. let mělo oddělení operační mikroskop, objektivní audiometrii, přístroj na měření otoakustických emisí, soupravu nástrojů pro endonazální chirurgii, flexibilní bronchoskop a další výbavu. Jako jedno z prvních oddělení v PKN užívalo při zpracování klinických dat počítače se softwarovým vybavením a mělo svého klinického logopeda. V roce 1994 se uskutečnila přestavba operačního sálu. Bohužel, novými změnami ve zdravotnictví začátkem 90. let došlo k redukci ORL lůžek z původních 58 na 20, k uzavření velké části jednoho podlaží a ke snížení počtu lékařů i sester. Za této nevýhodné, ale z velké části vynucené, situace se podařilo po příchodu prof. MUDr. Arnošta Pellanta, DrSc., v roce 1996 získat souhlas i finance k zahájení přestavby oddělení a po jejím dokončení příslib navýšení počtu ORL lůžek a středního zdravotnického personálu.

Stavební úpravy a přístrojové vybavení

Dokončení stavebních úprav v roce 1998 umožnilo v prostorách pavilonu umístění 30 lůžek ORL a 10 lůžek stomatochirurgických. Současně došlo ke zvýšení počtu ORL ambulancí ze dvou na pět, ke zřízení příjmové kanceláře a kartotéky. Velmi kladně bylo hodnoceno zástupcem Ministerstva zdravotnictví ČR, při kontrolní návštěvě, jak zřízení samostatné výukové místnosti se sociálním zázemím, která byla vybavena výukovými pomůckami, tak i další prostory pro výuku studentů.

Získanými garancemi od ČLK se podařilo s podporou České společnosti ORL a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP i její foniatrické sekce při jednání se zástupci pojišťoven prosadit, aby v rámci navýšení lůžkového fondu náleželo 20 lůžek pod odbornost ORL péče pro dospělé, 5 lůžek pod odbornost dětské ORL a 5 lůžek pod odbornost foniatrie. Tím se stalo pardubické oddělení jedním z mála „komplexních“ pracovišť v ČR, protože zahrnovalo kromě již uvedené ORL péče „papírově“ i 10 lůžek stomatochirurgie, které (i se středním zdravotnickým personálem lůžkové části) historicky náležely pod ORL, i když každá odbornost měla svůj vlastní samostatný primariát a nezávislý lékařský tým. Kromě toho, vzhledem k několika nitrolebním otogenním komplikacím II. fáze, které jsme ještě v té době zaznamenali, i vzhledem k operacím v oblasti rinobaze, bylo požádáno vedení nemocnice, aby z úvazků primáře neurochirurgie a přednosty ORL byl vyčleněn úvazek 0,2 vzájemně ve prospěch druhého oddělení (kliniky). Jednalo se tedy o sdílené úvazky a spolupráci obou pracovišť.

První primář ušního, nosního
a krčního oddělení v Pardubicích
MUDr. Václav Horáček
(prim. 1937–1942, 1945–1952).<br>
Fig. 1. The first head of the ear, nose
and throat department in Pardubice
Václav Horáček, MD (in years
1937–1942, 1945–1952).
Obr. 1. První primář ušního, nosního a krčního oddělení v Pardubicích MUDr. Václav Horáček (prim. 1937–1942, 1945–1952).
Fig. 1. The first head of the ear, nose and throat department in Pardubice Václav Horáček, MD (in years 1937–1942, 1945–1952).

Dokument propůjčující MUDr. Václavu Horáčkovi místo prvního primáře
ušního, nosního a krčního oddělení v Pardubicích (9. 5. 1939).<br>
Fig. 2. Document granting MUDr. Václav Horáček as the first head of the ear, nose
and throat department in Pardubice (May 9, 1939).
Obr. 2. Dokument propůjčující MUDr. Václavu Horáčkovi místo prvního primáře ušního, nosního a krčního oddělení v Pardubicích (9. 5. 1939).
Fig. 2. Document granting MUDr. Václav Horáček as the first head of the ear, nose and throat department in Pardubice (May 9, 1939).

Finanční částka 2 000 000 Kč, za kterou byly v průběhu let 1998–2002 pořízeny zdravotnické přístroje a technika, se zdá být z dnešního pohledu poměrně nízká. Pořízena byla parní sterilizace na operačním sále, objektivní audiometrie, tympanometr, monitor životních funkcí, sady endoskopických optik, endoskopická věž a další. Za zdůraznění stojí skutečnost, že v celkové částce je zahrnuto i 160 000 Kč získaných z grantů a 150 000 Kč ze sponzorských darů.

Tehdejší moderní trojpavilon
očního, dětského a ušního, nosního
a krčního oddělení Nemocnice Pardubice
otevřený v roce 1941.<br>
Fig. 3. The then modern triple pavilion
of the eye, children’s and ear, nose and
throat departments of the Pardubice
Hospital, opened in 1941.
Obr. 3. Tehdejší moderní trojpavilon očního, dětského a ušního, nosního a krčního oddělení Nemocnice Pardubice otevřený v roce 1941.
Fig. 3. The then modern triple pavilion of the eye, children’s and ear, nose and throat departments of the Pardubice Hospital, opened in 1941.

Personální zajištění oddělení

V průběhu let 1998–2002 k již pracujícímu MUDr. Jaroslavu Praislerovi s atestací z foniatrie a MUDr. Romanu Michálkovi před 2. atestací, nastoupila lékařka zařazená do přípravy na atestaci z dětské ORL (MUDr. Pavlína Vaníčková-Zdobinská) a 3 lékaři, kteří později obhájili vědecký titul Ph.D. (MUDr. Jan Mejzlík, MUDr. Karel Pokorný a MUDr. Jan Vodička). Zcela klíčový byl příchod MUDr. Viktora Chroboka, CSc., v roce 1998 (2002 docent, 2007 profesor otorinolaryngologie), který vytvořil spolu s prof. Pellantem tandem určující další odborný, výchovný a vědecký vývoj primariátu i kliniky. Pracoviště vedené profesorem, mající zástupce v hodnosti docenta, kolektiv 3 lékařů s perspektivou Ph.D. a odborné zajištění obou subspecializací oboru (dětská ORL, audiologie a foniatrie) zcela splňovalo požadovanou podmínku personálního zajištění zamýšlené ORL kliniky.

Výchovně-vzdělávací činnost

V počátečním období (1996–1997) pracoviště zajišťovalo přednášky pro studenty katedry Všeobecného lékařství Vojenské lékařské akademie (VLA) v Hradci Králové. V pozdějších letech byly vypisovány pravidelné celodenní pobyty s možností asistence na ORL operačních sálech pro studenty, kteří absolvovali na oddělení chirurgie předstátnicové stáže. V letech 1998–2002 se podařilo zajistit výuku ORL a dalších oborů pro studenty Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.

Personál ušního, nosního a krčního oddělení v době primariátu
prof. Arnošta Pellanta před budovou trojpavilonu.<br>
Fig. 4. The staff of the ear, nose and throat department during the primacy
of prof. Arnošta Pellanta in front of the triple pavilion building.
Obr. 4. Personál ušního, nosního a krčního oddělení v době primariátu prof. Arnošta Pellanta před budovou trojpavilonu.
Fig. 4. The staff of the ear, nose and throat department during the primacy of prof. Arnošta Pellanta in front of the triple pavilion building.

V rámci postgraduální výuky využilo možnosti individuálních pobytů nebo vícedenních předatestačních stáží na oddělení celkem 12 lékařů ORL, 7 civilních a 10 vojenských lékařů se specializací všeobecného lékařství. Kromě pravidelných klinických seminářů se uskutečnilo 10 seminářů krajských a 4 semináře/ schůze nadregionální. Další aktivitou náležící do této formy vzdělávání byly i tři preparační fonochirurgické kurzy, dva z nich s mezinárodní účastí.

Vědecko-výzkumná činnost

Od počátku hodnoceného období byla řešena problematika z podkladů klinického materiálu, především z nově zaváděných chirurgických postupů (středoušní chirurgie, totální laryngektomie, fonochirurgie, jícnové divertikly atd.). Kromě toho byly ve sledovaném období řešeny 3 granty IGA MZ ČR a 4 klinické multicentrické studie.

Přednášková a publikační činnost

Před dosažením statutu kliniky bylo dosaženo adekvátních výsledků odborné a vědecké činnosti. V průběhu pětiletého období 1998–2002 publikovali pracovníci pardubického ORL oddělení 29 odborných písemných publikací in extenso (v české a slovenské literatuře 23, v literatuře zahraniční 6, z toho 3 s IF). Za stejné období přednesli 90 sdělení v ČR a 15 v zahraničí (z toho 5 na Slovensku).

Výuka na vysoké škole

Z inciativy ORL oddělení byla v roce 1998 zahájena výuka třísemestrového předmětu „Akreditovaná medicína pro inženýrské studium“ s ORL kapitolami pro studenty Univerzity Pardubice. Rozhodujícím krokem pro přiznání statutu kliniky byl však až vznik již v úvodu zmíněného Ústavu zdravotnických studií Univerzity Pardubice v roce 2002.

Spolupráce se zahraničím

Již v roce 1992 se stali tehdejší doc. Pel lant a dr. Chrobok členy Sdružení středoněmeckých ORL lékařů. Získané kontakty a přátelské vztahy byly využity pardubickým ORL oddělením za podpory prof. Ganze, prof. Mušky a vedení ORL kliniky v Jeně k založení dnes již tradičních setkání českých a středoněmeckých ORL lékařů.

Z dalších pravidelných kontaktů podepřených ve většině případů i vzájemnými návštěvami, je možno jmenovat spolupráci s pracovišti v Drážďanech, Erfurtu, Hannoveru, Zurichu, Pesczi, Baselu, Londýně a Jeně. Zdůraznit je nutné členství prof. Chroboka v The International Otopathology Society (Schuknechtova společnost) a jeho research fellow na MEEI v Bostonu.

Rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 11. 6. 2002, kterým
ustanovuje v Nemocnici Pardubice Chirurgickou kliniku, Interní kliniku a Kliniku
otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.<br>
Fig. 5. Decision of the Ministry of Health of the Czech Republic dated 11 June 2002
establishing the Surgical Clinic, the Internal Medicine Clinic and the Clinic of Otorhinolaryngology
and Head and Neck Surgery in the Pardubice Hospital.
Obr. 5. Rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR ze dne 11. 6. 2002, kterým ustanovuje v Nemocnici Pardubice Chirurgickou kliniku, Interní kliniku a Kliniku otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku.
Fig. 5. Decision of the Ministry of Health of the Czech Republic dated 11 June 2002 establishing the Surgical Clinic, the Internal Medicine Clinic and the Clinic of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery in the Pardubice Hospital.

Doporučení odborné společnosti a dalších institucí

Kromě popsaných odborných aktivit byl k žádosti o akreditaci klinického pracoviště přiložen souhlas a doporučení NP, UPa a České společnosti ORL a chirurgie hlavy a krku. Nepřímou podporou bylo pravděpodobně i zastoupení pracoviště ve 2 vědeckých a 3 oborových radách vysokých škol, výboru České ORL společnosti, VR ministra zdravotnictví, České společnosti mladých otorinolaryngologů, sekci chirurgie baze lební, členství v České společnosti pro využití laseru v medicíně a v redakční radě časopisu Otorinolaryngologie a foniatrie.

Závěr

Vznikem ÚZS došlo k úzkému propojení NP s Univerzitou Pardubice, ve kterém je možno spatřovat analogii vztahu fakultní nemocnice a lékařské fakulty. Je zřejmé, že tato skutečnost, společně s posouzením odborných, vědecko-výzkumných, pedagogických a dalších činností, byly pro přiznání statutu ORL, chirurgické a interní kliniky NP rozhodující. Závěrem je nutno zdůraznit, že jejímu vzniku předcházela poctivá práce celého kolektivu ORL pracoviště – lékařů, středního zdravotnického i pomocného personálu. Všem patří náš dík.

prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc.

Klinika otorinolaryngologie a chirurgie

hlavy a krku

Nemocnice Pardubického kraje

Pardubická nemocnice

Kyjevská 44

530 03 Pardubice

arnost.pellant@upce.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#