#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nekrolog - MUDr. Aleš Trnka


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 4, pp. 210.
Kategorie: Osobní zpráva

MUDr. Aleš Trnka se narodil 18. března 1951 v Brně. V roce 1975 promoval na Lékařské fakultě Univerzity J. E. Purkyně v Brně, směr všeobecný. Ve stejném roce nastoupil na ORL kliniku FNsP Brno, Pekařská, kde pracoval do roku 1992, a to posléze jako samostatně pracující lékař, ordinář. Během svého působení na této klinice získal v roce 1978 atestaci l. stupně a v roce 1984 atestaci ll. stupně. Přechodně získával zkušenosti jeden rok na ORL oddělení ÚVN v Praze – Střešovicích. V letech 1987 až 1990 opakovaně pobýval na HNO klinice MAE v Erfurtu u profesora J. Wilkeho a v rozmezí 1991 až 1992 na stáži na ll. HNO klinice AKH ve Vídni u profesora Dr. H. Höflera.


Na ORL oddělení FN Brno-Bohunice nastoupil 1. 1. 1992. V roce 1993 byl jmenován zástupcem přednosty daného oddělení a 1. 10. 1997 nastoupil do funkce primáře. Současně působil jako ORL konzultant pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Funkci primáře vykonával až do vypuknutí zákeřné choroby, proto musel 1. 3. 2016 tuto funkci ukončit. Nemoc ho dostihla 28. 9. 2017.

V rámci své dlouholeté praxe se vypracoval na skvělého operatéra a excelentního diagnostika. Během svého působení na ORL v Bohunicích ve funkci primáře podporoval zavádění nových operačních i vyšetřovacích technik, mimo jiné zavádění stentů do dýchacích a polykacích cest, pokročilou FESS chirurgii. Podporoval vznik mezioborových skupin i komisí jako je onkologická, pro stenozující onemocnění dýchacích cest nebo pro hypofyzární chirurgii, která jako první v republice uvedla ucelený soubor pacientů s endoskopickou operací hypofýzy.

Spolupracovníci si jej hluboce vážili jako šéfa s přirozenou autoritou. Byl přísný, ale spravedlivý, přitom mu nikdy nechyběla pro něj typická tolerance. Byl lidský – slušný člověk, který nikdy vědomě neubližoval. Dokázal dlouze a pozorně naslouchat jak pacientům, tak i kolegům. I když měl v poslední době velké zdravotní problémy, byl téměř do poslední chvíle ochoten probrat s kolegy konkrétní situaci a pomoci s hledáním nejlepšího řešení problému. V osobě MUDr. Aleše Trnky ztrácíme nejen špičkového lékaře, ale i člověka pevných zásad, pracovitého kolegu a milého přítele.

MUDr. Miloš Šteffl, Ph.D.,

primář ORL FN Brno – Bohunice s kolektivem


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie
Článek Abstrakta
Článek Rejstřík

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2017 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#