#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Modern Rehabilitation Techniques for Vocal Fold Paralysis


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 4, pp. 219.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

Jena, 9. – 10. listopadu 2017

V listopadu jsem měl možnost zúčastnit se expertního kurzu elektromyografie hrtanu (laryngeal electromyography, LEMG) a neurostimulace, jehož hlavním organizátorem byla univerzitní ORL klinika Jena. Jena je univerzitní centrum v Durynsku (Německo), univerzitní klinika sestává z několika velkých monobloků. Kurz byl zahájen ve zcela novém hlavním bloku (Haus A).

První den 9. 11. probíhaly nejdříve úvodní teoretické přednášky (prof. Müller, dr. Förster, dr. Volk). Základem správného využití LEMG je anamnéza, klinické vyšetření, správná technika provedení a interpretace LEMG záznamu. Hlavní indikací LEMG je diferenciální diagnostika poruchy hybnosti hlasivky (neurogenní, myogenní, artrogenní), topodiagnostika (porucha izolovaných svalů hovoří pro periferní topiku), odhad prognózy a monitoring reinervace, výběr strany pro (ireverzibilní) intervence u oboustranných postižení hlasivek, příprava na botox aplikace a neurostimulaci hrtanu. LEMG se provádí cestou intralaryngeální nebo transkutánní, tomu odpovídají i různé typy jehel. Hlavními cílovými svaly jsou m. cricothyreoideus (CT – „anticus“), m. thyreoarytaenoideus (TA – „vocalis“) a m. cricoarytenoideus posterior (PCA – „posticus“). Klíčové pro zvládnutí techniky LEMG je palpační orientace na krku a znalost hrtanových struktur (svodná jehla není vidět). Dle protokolu Evropské laryngologické společnosti (ELS) se při LEMG hodnotí inzerční aktivita (pasivní), volní aktivita a spontánní patologická aktivita. V odpoledním bloku byli na ORL klinice demonstrováni pacienti a předvedena technika LEMG jednotlivých svalů (dr. Förster).

V pátek 10. 11. po úvodní přednášce prof. Alesche (neurostimulace) probíhaly workshopy na zvířecích modelech (miniprase) (obr. 1). Během praktik jsme vyzkoušeli techniku endolaryngeální i transkutánní LEMG u všech svalových skupin, z nichž nejdůležitější je nácvik techniky EMG PCA, která je nejobtížnější, ale zároveň nejvýtěžnější. Dále jsme vyzkoušeli přímou neurostimulaci, která je odrazovým krokem pro zavádění neurostimulátorů hrtanu.

Příprava zvířete na elektromyografii hrtanu.
Obr. 1. Příprava zvířete na elektromyografii hrtanu.

Kurz byl profesionálně vedený workshop pro lékaře, provádějící tuto techniku. LEMG je doplňkovou metodou vyšetření elektromechaniky hrtanových svalů, která se i v zahraničí provádí jen na vybraných pracovištích s návazností na terapeutický výstup (fonochirurgie a zejména výzkum periferní neurostimulace hlasivek). V rukou zkušeného lékaře je LEMG bezpečnou metodou s přijatelným dyskomfortem pro pacienta.

Příští kurs LEMG je plánován na 8. - 9. 11. 2018, se zaměřením na synkinézy hrtanu.

MUDr. Jakub Dršata, Ph.D.

e-mail: jakub.drsata@fnhk.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie
Článek Abstrakta
Článek Rejstřík

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2017 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#