#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studijní pobyt v Centru chirurgie hrtanu a hlasové rehabilitace v Bostonu


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 64, 2015, No. 4, pp. 232.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

(USA, Boston, březen 2015)

V březnu 2015 jsme měly možnost zúčastnit se týdenního studijního pobytu v Bostonu v Center for Laryngeal Surgery and Voice Rehabilitation, jejímž ředitelem je profesor Steven M. Zeitels. Hlavním cílem našeho zájmu bylo získat co nejvíce zkušeností s možnostmi využití KTP laseru v ambulantní praxi Hlasového a sluchového centra, a to především v laryngologii při použití lokální anestezie.

Center for Laryngeal Surgery and Voice Rehabilitation se nachází v jedné z budov General Massetchusets Hospital přímo v centru Bostonu. Boston je nádherné přístavní město na západním pobřeží USA přibližně 4 hodiny jízdy vlakem z New Yorku. Celá budova a centrum samotné působí spíše hotelovým dojmem než jako nemocniční budova. Ambulantní trakt tvoří 5 samostatných ambulancí plně vybavených veškerou dostupnou endoskopickou technikou. Samotné zákroky na hlasivkách pomocí KTP laseru v lokální anestezii se provádějí v jedné z těchto ambulancí 4–5x týdně dopoledne vždy u 2 až max. 5 pacientů. Hlavní klientelu tvoří pacienti především s papilomatózou hrtanu, dále pak s dysplaziemi, ektáziemi a varixy na hlasivkách.

Profesor Steven M. Zeitels a jeho tým má zkušenosti s použitím KTP laseru v laryngologii již od roku 2006 a zcela jistě patří mezi přední pracoviště v celých Spojených státech, co se zkušeností týká, a může se pochlubit mnoha spokojenými pacienty, včetně celé řady celosvětově známých hlasových profesionálů.

KTP laser 532nm je laser, který využívá zelené viditelné spektrum světla, které je vstřebáváno červeným barvivem – hemoglobinem. V porovnání s jinými druhy laserů je redukováno riziko fototermického poškození tkáně a je tedy menší riziko jizevnatých změn, které jsou pro správnou funkci hlasivek limitující. Bezesporu další výhodou je použití lokální anestezie bez nutnosti hospitalizace pacienta.

Pacienti, kteří jsou objednáni na zákrok, se dostaví do ambulance, kde jsou vyšetřeni, je provedena důkladná lokální anestezie pomocí běžně dostupných lokálních anestetik a následně jsou léze ošetřeny KTP laserem. Vlákno, které vede laserový paprsek, je do nitra hrtanu zavedeno pracovním kanálem flexibilního laryngoskopu a do každé léze je aplikována dostatečná energie.

K našemu překvapení všichni pacienti výkon velmi dobře tolerovali a přibližně po 2hodinové observaci byli propouštěni do domácí péče s následnou kontrolou za 2–3 měsíce.

Největší rozdíl, který jsme vnímaly, byl výrazně menší počet pacientů v ambulanci, méně uspěchanosti, více času na pacienta.

Pro nás, lékaře Hlasového a sluchového centra Praha, byl studijní pobyt v Bostonu mimořádně inspirující, protože začínáme s KTP laserem pravidelně pracovat.

Studijní pobyt byl uskutečněn v rámci projektu TAČR, který je realizován v rámci 4. veřejné soutěže ve výzkumu a experimentálním vývoji o podporu od roku 2014 pro Program na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje „ALFA“. Identifikační kód projektu: TA04010877.

(Dubová J., Vitásková E.)

MUDr. Jana Dubová

Hlasové a sluchové centrum Praha, 

Medical Healthcom, s.r.o.

e-mail: dubova@medico.cz

Centrum chirurgie hrtanu a hlasové rehabilitace v Bostonu.
Obr. 1. Centrum chirurgie hrtanu a hlasové rehabilitace v Bostonu.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2015 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#