#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K úmrtí primáře MUDr. Josefa Maňáka


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 64, 2015, No. 4, pp. 236.
Kategorie: Osobní zpráva

Dne 21. února 2015 zemřel primář ORL oddělení nemocnice v Písku MUDr. Josef Maňák. Zesnul krátce po dovršení 97 let doma v kruhu rodiny.

Pan primář se narodil 17. února 1918 v Českých Budějovicích. Jeho otec byl středoškolský profesor matematiky a fyziky, vedl meteorologickou a goniometrickou stanici a zasloužil se o založení pobočky Masarykovy letecké ligy. Bratr primáře Maňáka byl vynikající letec a za 2. světové války jako jeden ze tří Čechoslováků velel britské stíhací peruti RAF.

Životní cesta primáře Maňáka byla ovlivněna obdobím 2. světové války a dobou poválečnou tehdejšího Československa. Zažil uzavření vysokých škol v době okupace, byl vězněn za svého bratra bojujícího proti fašismu a po válce budoval ve složité době ORL oddělení v Písku. V roce 1946 nastoupil krátce na chirurgické oddělení nemocnice v Českých Budějovicích a poté na ORL oddělení vedené primářem MUDr. H. Venclíkem, CSc. Zde ve funkci zástupce primáře získal výbornou odbornou erudici a zkušenosti.

V roce 1953 nastoupil na ORL oddělení v Písku a jako primář jej vedl do roku 1983. Díky svým schopnostem vybudoval lůžkové a ambulantní zařízení na velmi slušné úrovni. Získal endoskopickou techniku pro vyšetřování dýchacích a polykacích cest, zasloužil se o zavedení logopedické péče a nemalou část své erudice věnoval rozvoji audiologie.

Pan primář pravidelně navštěvoval odborné semináře, kde věcně diskutoval, sám přednášel a publikoval. Věnoval se výuce nových zdravotnických pracovníků. Vyučoval na střední zdravotní škole v Písku a osobně se věnoval všem mladým lékařům, kteří procházeli jeho oddělením. Někteří pak pokračovali v kariéře ORL lékaře a několik z nich i jako primáři. Pan primář vedl příkladný rodinný život. Vychoval spolu se svojí manželkou 2 syny a vzorně je připravil do života. Vedl je k sportu a sám rád plaval, lyžoval na běžkách a dokonce ještě v 65 letech si zahrál fotbal za mužstvo nemocnice Písek. Byl příkladný pro všechny spolupracovníky a těšil se přirozené autoritě. Znal všechny zaměstnance svého oddělení i s jejich rodinnými příslušníky a se všemi dokázal pohovořit.

Ani po odchodu do důchodu neztratil kontakt se svým oddělením. Založil a pečlivě vedl kroniku a nejméně lx týdně vždy navštívil kolektiv, aby získal nové informace.


Pan primář MUDr. Josef Maňák prošel dlouhou životní cestou. Díky svému nadání, pracovitosti a zkušenostem byl skutečnou osobností, ale dokázal být i empatický a velmi lidský. Jeho rady a myšlenky, která nám vštěpoval, si s kolegy stále připomínáme, neboť jsou hluboce pravdivé a stále aktuální.

Čest jeho památce.

Za kolektiv ORL lékařů okresu Písek

MUDr. Josef Kunt


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2015 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#