#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na prim. MUDr. Arnošta Pellanta, CSc.


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 61, 2012, No. 2, pp. 139.
Kategorie: Osobní zpráva

Prim. MUDr. Arnošt Pellant, CSc., se narodil 11. května 1912 v malém městečku Okříšky u Třebíče. Gymnaziální léta prožil ve Znojmě, kde v roce 1932 maturoval s vyznamenáním. Již za studií na lékařské fakultě v Brně, kde promoval v roce 1938, pracoval jako demonstrátor na ORL klinice vedené prof. Ningrem.


V roce 1939 se stává sekundárním lékařem ORL oddělení nemocnice v Litomyšli a poté v letech 1940 - 1945 zastává místo sekundáře na pozdější ORL klinice lékařské fakulty UK v Praze na Vinohradech, vedené doc. Hlaváčkem. Od roku 1945 se stává ordinářem pro choroby ušní, nosní a krční v nemocnici v Čáslavi.

V roce 1948 přichází MUDr. Pellant, po odchodu prof. Kotyzy, na uvolněné místo přednosty ORL oddělení v Havlíčkově Brodě a zde jako primář působí plných 30 let. Po odchodu z funkce přednosty v roce 1978 ale nezahálí a po tříměsíčním školení u prof. Sedláčka na Foniatrické klinice v Praze pracuje jako ordinář nově zřízené foniatrické ambulance havlíčkobrodské nemocnice až do roku 1987.

I v podmínkách okresní nemocnice nachází čas na vědeckou práci. V roce 1966 obhajuje kandidátskou dizertační práci „Klinické zhodnocení antistreptolysinových titrů a bakteriálních výsledků u chronické tonsilitidy“.

Přednáší desítky sdělení na ORL schůzích a sjezdech, ale i na schůzích ČLS JEP. Jeho publikační činnost obnáší prakticky na 51 prací zveřejněných v domácí i zahraniční literatuře. V roce 1976 vydává třistastránkovou monografii „Vývojové vady v otorhinolaryngologii“. Kniha byla oceněna cenou ORL společnosti.

Prim. Pellant byl lingvisticky velmi zdatný, ovládal několik světových jazyků /francouzštinu, němčinu, angličtinu, ruštinu/. Tato znalost mu umožňovala v době aktivní činnosti, ale i v důchodovém věku, stále sledovat zahraniční ORL literaturu.

Výchově mladých lékařů se prim. Pellant věnoval s mimořádnou pečlivostí. Za jeho působení v Havlíčkově Brodě prošla ORL oddělením dlouhá řada lékařů a čtyři z nich se následně stali primáři lůžkových oddělení /dr. Krejčová, dr. Brok, dr. Ryba, dr. Bazal/.

Z koníčků se věnoval sportovním aktivitám /plaval, běhal na lyžích/, pěstoval myslivost, kterou později vystřídala filatelie. Do posledních dní byl vášnivým hráčem bridže.

Prim. Pellant zemřel v Hradci Králové 6. 2. 2005. V květnu letošního roku by se dožil 100 let.

MUDr. Vladimír Štědrý, CSc.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 2

2012 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#