#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: NuklMed 2024;13:1
Kategorie: Editorial

MUDr. David Zogala, Ph.D. předseda výboru ČSNM ČLS JEP


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

tiskový prostor úvodníku bych rád využil k podání stručných informací o vybrané agendě, kterou se Výbor ČSNM aktuálně zabývá.

Samozřejmě budou doručeny s určitým časovým zpožděním daným sazbou a tiskem časopisu.

Poslední zasedání Výboru ČSNM v únoru bylo formou telekonference. Věnovali jsme se Dnům nukleární medicíny. Průběh ostravských hodnotíme jako úspěšný, nad očekávání pozitivně se projeví i v ekonomice společnosti. Již pracujeme na těch letošních českobudějovických. Zářijový termín je neúprosný krátkým odstupem od prázdnin. Na vše je poměrně málo času.

V rámci dalších vzdělávacích akcí připravujeme druhý ročník Nukleárního Boot Campu v Zubří. Mladí lékaři se již přihlašují, mají možnost vybrat si z navržených témat program. Zbývající volné kapacity jsme nabídli i slovenským kolegům. Mezinárodní diverzita určitě akci prospěje.

Dále ve spolupráci s firmou Novartis chystáme praktický workshop zaměřený na PSMA PET diagnostiku. V budoucnu by takováto akce mohla být součástí komplexnějšího vzdělávání v teranostice karcinomu prostaty, máme vizi „PSMA akademie“. S tím je spojena i očekávaná implementace radioligandové terapie (RLT) do rutinní klinické praxe v ČR. Za významné účasti zástupců ČSNM po téměř dvou letech dokončujeme se SÚJB a SÚRO úpravu organizace a způsobu její aplikace. Jde o nový fenomén, léčbu bychom rádi koncipovali jako převážně ambulantní, hodně věcí je třeba promyslet a pak i flexibilně reagovat podle reálných praktických zkušeností. Rozhodující pro zavedení terapie bude také dořešení úhrady, které v době psaní tohoto textu uzavřeno není. Z pohledu naší odbornosti – zažádali jsme o vytvoření specifického výkonu pro PSMA RLT, to bude běh na dlouhou trať. Jako určitou dočasnou alternativu jsme dojednali možnost využití kódu stacionární onkologické terapie s Onkologickou společností. Jde však jen o mimořádný výkon a možnost jeho vykazování musí zdravotnické zařízení individuálně zasmluvnit se ZP. Palčivým problémem zdravotnictví (nejen NM) je nedostatek lidských zdrojů. Velmi intenzivně to vnímáme. Není lehké zde pomoci, atraktivita oboru je podmíněna řadou faktorů. Určitě je ale nutné zaměstnávání v NM intenzivně promovat. Proto jsme letos pilotně využili možnosti propagace na pracovním veletrhu pozic ve zdravotnictví MediDays v Praze. Organizace se chopil prim. Libus s mladšími kolegy z Havlíčkova Brodu, za materiální podporu děkujeme firmě M. G. P. Stánek hned u vchodu a způsob prezentace pozornost určitě budil. Nakolik přispěje k náboru nových zaměstnanců, to se uvidí. Nicméně několik vážných zájemců zachyceno bylo. Případné opakování účasti na této akci do budoucna vidíme jako smysluplné.

RF sekce intenzivně řeší situaci s dostupností kitů pro značení leukocytů. Situace je zde souhrou několika faktorů poměrně komplikovaná a vyžaduje dohodu a vyjádření SÚKL. Na DNM jsme mohli slyšet, že svou roli v současné praxi může mít i trochu zapadlá scintigrafie nadledvin pomocí 131I norcholesterolu, který aktuálně nemá v ČR platnou registraci a lze ho tedy využívat jen za složitějšch procesních podmínek. Rádi bychom toto usnadnili prostřednictvím Specifického léčebného programu, pro který chystáme podklady.

Za ČSNM se snažíme pomoci dořešit situaci několika starších gamakamer Mediso, které po novelizaci právní úpravy používání zdravotnických prostředků nejsou způsobilé klinického provozu. Konec tohoto příběhu však zřejmě nebude happy-end. Podle posledního vyjádření SÚKL není udělení nějaké formy výjimky bohužel možné, čímž se další manévrovací prostor výrazně zužuje. S touto novou právní úpravou přijde jistě ještě řada dalších problémů napříč zdravotnictvím, nejen v NM. Konsekvencím se budeme muset postavit čelem.

Úvodník má vymezený prostor, informace jsou tedy jen výběrem, děje se toho více. Většina věcí je pozitivní, někreré až tolik ne. Pokud máte zájem dozvědět se detaily, neváhejte nás kontaktovat.

Ať se vám daří.


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#