#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

59. Dny nukleární medicíny, Ostrava


Vyšlo v časopise: NuklMed 2023;12:78-80
Kategorie: Z akcí NM

Hodnocení DNM 2023 aneb Nad dopisy účastníků

Tradiční součástí kongresu DNM je následný dotazník spokojenosti účastníků. Jsme velmi rádi za každou odpověď, zpětná vazba přináší podněty pro další zlepšování. Chceme slyšet/číst i to negativní. Doposud jsme získané výsledky nikdy nesdíleli nad rámec Výboru ČSNM, ale letos děláme část věcí jinak. Tedy další inovací místo tradiční, spíše formální, zprávy o kongresu, by mohlo být nabídnout vám stručný komentovaný přehled těchto výsledků. Za vyplnění on-line dotazníku odpovídajícím děkujeme. K 16. 11. přišlo 92 odpovědí. Což je cca o 10 % více než v letech minulých.

Jak bylo zmíněno v aktuálním úvodníku, není možné zavděčit se všem účastníkům, kteří jsou směsí různých lidí, profesí, vkusu a životního přístupu. Oproti předchozím letům jsme dotazník zjednodušili. Hodnocení jednotlivých sekcí jsme opustili, ono to vždy dopadlo cca mezi jedničkou a dvojkou, blíže té jedničce. V podstatě jako nejužitečnější se nám ukázaly volné textové komentáře. Pro pisatele nejnáročnější, ale pro nás přináší největší infromační hodnotu. Pozitivní věci si přečteme rádi, u negativních potřebujeme konkrétní formulace. Jedině tak se je můžeme pokusit do budoucna řešit. Část odpovědí do textu článku doslova kopírujeme, není naším úmyslem je jakkoliv ironizovat nebo inzultovat anonymního pisatele, ale dodat autentičnost. A pokud mají uvolněnější styl, jen dobře.

Podívejme se tedy na tvrdá fakta. Devadesátdva odpovědí představuje cca „větší“ třetinu registrovaných. To už by mohl být reprezentativní vzorek, i když je samozřejmě zatížený určitou selekční bias. Odpovídají jen ti, kteří jsou motivováni něco sdělit. Co si myslí mlčící většina se nedozvíme, zřejmě bude přeneseně plus minus platit statistika.

Z profesí odpovídajících je téměř 50 % lékařů a 12 % radiofarmaceutů. Zajímavý je vysoký podíl T-O sekce, téměř 25 %. Spolu s podněty zmíněnými níže je zjevné, že bychom T-O sekci a přípravě programu pro tuto složku návštěvníků patrně měli věnovat větší pozornost.



Věková struktura odpovídajících trochu varuje zejména v tom, že jen 30 % se vejde do 40 let. Naše ambice by stejně jako v obsazení profesí komunity měla být přitáhnout na kongres právě mladé a nejmladší účastníky. Přes 50 let věku je cca 40 % účastníků. Slušné třetině je mezi 40–50 lety.

Celkové hodnocení DNM je dobré. 70 % hodnotících dalo jedničku, 25 % dalo dvojku. Jsou i čtyřky a pětky, ale když se projdou celé konkrétní individuální odpovědi, nacházíme nesoulad mezi známkou a slovním hodnocením. Nejspíše tito hodnotící místo známkování bodovali.

Se společenským večerem byly v dotazníku spokojeni (tedy byla naplněna jejich očekávání) prakticky všichni. 80 % píše, že spokojeno bylo, 17 % se nezúčastnilo. Zbylé odpovědi jsou také převážně pozitivní. V textových komentářích pak čteme (bez úprav, pouze místy kráceno): „Nejlepší společenský večer na DNM. Oceňuji skvělou hudbu.“, „Byl naprosto super. Takovou jízdu jsem po zkušenostech z minulých let opravdu nečekala.“, „Všetko dobré, nie je co vytknúť (akurát bol krátky 😀😉).“

Objevují se ale i vytýkající názory: „Nešťastná volba živé hudby.“, „Rozdeleni na 2 patra, nutnost nosit jidlo do schodu. Ale jinak OK.“, „…Jen bych příště ocenila alespoň průměrná vína ta na společenském večeru opravdu nebyla moc dobrá. (Ale velký odběr měla i tak :-D)“.

S kongresovými prostorami a technickým zabezpečením jasně převládla spokojenost. O něco méně už s cateringem, se kterým bylo spokojeno cca 88 % odpovídajících a více to bylo verbalizováno v komentářích. Stížnosti čteme na výběr stravy, chybění vegetariánských variant, kvalitu obědů a provozní dobu v hotelové restauraci. Vzhledem k izolované lokalitě hotelu a absenci gastro podniků v dosažitelném okolí nebyla moc šance se stravovat jinde, restaurace nebyla non-stop otevřená, stravování účastníků tedy patrně patří k méně povedeným stránkám letošních DNM a musíme tomu do budoucna věnovat větší péči. Dobročinnou sbírku 80 % odpovídajících hodnotí pozitivně a na DNM by ji zařadilo i v budoucnu.


Když se podíváme na vyjádření věcí, které se účastníkům nelíbily, černý puntík dostáváme za omezenou kapacitu doprovodného programu a způsob přihlašování. Je zmiňována cena ubytování, zádrhele při check-in, kde se vytvořila dlouhá fronta za běhu programu („Hotel neměl otevřenou restauraci přes oběd ve středu, check in až od 14:00 – probíhaly přednášky“).

„Některé bloky začaly dříve a nebylo vymyšlené, jak o tom informovat účastníky. Možná do budoucna nějaká aplikace s upozorněními na důležité změny/akce?“ Hustě naplněný program s krátkými pauzami vedl k nutnosti občas improvizovat a adaptovat se na aktuální situaci. Neměli jsme ale dořešený přenos těchto informací. Jestli příště instalovat do sálu rozhlas po drátě, případně zvážit možnost kongresové mobilní aplikace, jsou jistě podněty k zamyšlení. Připomínky k dodržování časů přednášek – to je hodně těžká disciplína. Především je nutná kázeň od přednášejících a přísnost moderátorů. Den není nafukovací, každý skluz se nám vrací. A že „jaksi se nedá stihnout v rámci programu všechno“, jak píše další účastník, to je na kongresech jiných odborností s více paralelními sekcemi standard. Jak to jinak vyřešit? Program zredukovat nebo přidat den? Snad se nám také příště podaří zlepšit kázeň účastníků v návratech do sálů k programu.



Účastníci se ptají po zvýšení atraktivity T-O sekce, což bylo naznačeno výše. Zde nutno podotknout, že k tomu je nutná spoluúčast komunity. Rada T-O sekce je agilní, ale s náplní programu potřebuje aktivitu účastníků. Bohatší údaje by někteří rádi viděli na jmenovkách a každoročním evergreenem je volání po intenzivnější komunikaci a informačním přenosu před kongresem. To jde částečně i za námi. Prostě moc nestíháme…

Hands-on sekce jsou v komentářích hodnoceny pozitivně. Objevuje se ojedinělá nespokojenost s „vyvoláváním“ účastníků ke sdílení interpretací. Ano, je to tlak a stress. Ale to jsou akcelerátory osobního růstu. Vystoupit se svým názorem, to je velká část náplně práce v medicíně. A pokud je prostředí přátelské, není se zač stydět. Přiznané, odhalené a prodiskutované chyby jsou cesta ke zlepšení. Přestávat se nám s tím nechce. Snad to nebude odrazující faktor.

Hands-on je letos nutné vnímat jako pilotní projekt s řadou otazníků. Snaha byla postavit ho co nejvíce paralelně, aby nebylo nutno volit mezi účastí zde a v hlavním programu. Účast nebyla špatná, ale popravdě očekávali jsme větší čísla. Velká část účastníků absolvovala více kurzů, naopak nezavřeli jsme dveře ani před zájemci, kteří se objevili až na místě, vyjímečně i před pasivními diváky. To ale není správný režim. Idea je taková, že se účastník dostaví s připraveným notebookem, nainstalovaným prohlížečem, základní znalostí ovládání a vše si sám vyzkouší. Do budoucna jistě nabídneme komunitě možnost zvolit si témata, budeme pracovat s délkou sekcí, příp. zapojíme přece jen i nějaký teoretický výklad.

Že kongresy začínají „precongress“ akcemi je ve světě běžné. Proto jsme středeční dopoledne využili k Hands-on, právě proto, abychom nekanibalizovali hlavní program. Přesto čteme „Minusem je překrývání s přednáškami, preferovala bych Hand-on sekce např. v době sympozií firem/plenární schůze atp.“ Ve středu jsme začali i s vědomím, že zájemce třeba bude muset přijet již předcházející večer. Možná bychom ubytování na jednu noc kvůli Hands-on mohli příště pro mladé lékaře zasponzorovat („prekongresový dopolední čas by vyžadoval další náklady na ubytování“).

Z dalších podnětů – „Ostrava je lehce z ruky“ – každá lokalita má své výhody a nevýhody. V ČSNM převládá preference cestování DNM po různých městech. Takže řešit dostupnost Ostravy nemá smysl. Podobně „excentrickou“ polohu jako Ostrava mají příští rok České Budějovice. A asi přijde čas, kdybychom měli radiofarmaceutům poskytnout prostor i jindy než v pátek („Přednášky pro radiofarmaceutickou sekci vložit do prostřední části konference a nenechat až na poslední den.“). Za dlouhodobou toleranci méně atraktivního časového slotu jim patří velký dík.

Závěrem ještě jednou všem děkujeme za podporu, za účast, tvorbu obsahu a atmosféry. A doufáme, že DNM 2024 v Českých Budějovicích vstoupí do historie jako DNM, které byly ještě lepší než ty ostravské.

 

MUDr. David Zogala, Ph.D.

 

Přehled oceněných sdělení:

 

  • Nejlepší přednáška DNM (společně hodnoceny sekce klinická, radiofarmaceutická a fyzikální):
    MUDr. Lančová Lucie (KNME, FN v Motole) – Zkušenosti s peptidovou receptorovou radionuklidovou terapií ve Fakultní nemocnici v Motole.
  • Nejlepší přednáška technologicko-ošetřovatelské sekce:
    Bc. Dombková Hana (KNM, FN Ostrava) – Senilní TTR amyloidóza a DPD scan.
  • Nejlepší kazuistika mladých lékařů:
    MUDr. Doležílek Martin et. al. (KNM, FN Olomouc) – Vliv léčby 177Lu-oxodotreotidem na funkci solitární ledviny.
  • Nejlepší poster DNM:
    Mgr. Pecháček Martin (ONM, Nemocnice Opava) – Radiační zátěž pacientky při aplikaci diagnostického lokalizačního 125I zrna do mléčné žlázy za účelem lokalizace nehmatných lézí.

V závěrečném znalostním kvízu: Co jste si z DNM zapamatovali byla nejúspěšnější MUDr. Libuše Quinn (KNM, FN Olomouc).

Cenu za nejlepší kazuistiku prvního autora do 40 let publikovanou v roce 2022 v časopisu Nukleární medicína dostala MUDr. Petra Stelmachová za příspěvek Angiodysplazie střeva jako zdroj krvácení detekovaný scintigraficky – kazuistika.


Doc. MUDr. Pavel Koranda, Ph.D. přebírá z rukou předsedy ČSNM MUDr. Davida Zogaly, Ph.D. čestné členství za celoživotní přínosnou práci pro obor a odbornou společnost. Tématem následné slavnostní přednášky bylo FAPI.


Čestnou Dienstbierovu přednášku s názvem Klinický výskum s diagnostickými rádiofarmakami ako kontinuum poznania letos přednesla doc. MUDr. Soňa Balogová, Ph.D. (nahoře).


Obr. 1.
Ocenění za nejlepší přednášku DNM přebírá MUDr. Lucie Lančová z KNME FN v Motole (vlevo); cenu za nejlepší kazuistiku mladých lékařů dostal MUDr. Martin Doležílek z KNM FN Olomouc (vpravo).
​​​​​​​

text a foto: Bc. Ivana Kuníková

 

Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#