#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: NuklMed 2022;11:21
Kategorie: Editorial


MUDr.Kateřina Táborská

předsedkyně revizní komice ČSNM ČLS JEP

Milé čtenářky, milí čtenáři,

blíží se léto, čas dovolených, kdy je klid a člověk neřeší tolik každodenních záležitostí. Máme čas urovnat si myšlenky a ujasnit si kroky, které je potřeba udělat v budoucnosti.Zároveň končí jedno volební období, kdy se k vám v úvodnících obraceli členové stávajícího výboru společnosti ČSNM s postřehy, čeho se v našem oboru podařilo dosáhnout a kam směřujeme. Nechtěla bych se opakovat, ale připojím několik zamyšlení, které nyní rezonují v naší společnosti.

Také jste si na začátku roku přáli, aby nový rok byl lepší než předchozí s covidem? Nikdo z nás netušil, že válka je tak blízko, že se opět bude strašit jadernými zbraněmi, dokonce že Rusové poruší ustanovení ženevských konvencí o tom, že jaderné elektrárny patří i ve válečných stavech mezi chráněné objekty a budou na ně útočit, takže Dana Drábová musela konstatovat, že se jí zhroutil svět, kde platilo respektování úmluv a dohod. Mně osobně se vrátily sny o bombardování, které jsem měla po povinné návštěvě sovětských válečných filmů v kině. Netušila jsem, že se podobné noční můry vrátí nejen mně, ale i mým dětem. Máme se ale nechat vést strachem? Vždyť obor nukleární medicíny je spojen s využitím radioaktivního záření k léčebným a diagnostickým účelům, je to obor, který je založen na spojení biologických a fyzikálních poznatků. S iracionálním strachem z radioaktivity se při scintigrafickém vyšetření nebo po léčbě setkáváme a umíme pacientům vysvětlit možná rizika v porovnání s přínosem vyšetření nebo léčby. Někdy nás jejich dotazy rozesmějí, jako zda mají pacienti po odchodu z léčby omezit i kontakt s domácími mazlíčky včetně akvarijních rybiček. Někdy při představě realizace až zaskočí, například zda existuje kondom pokrytý olovem, který by umožnil časnější pohlavní styk.

Zkusme se proto v dnešní době radovat z maličkostí, užívat si pozitivní zprávy a zpívat si s Wabi Daňkem – Zase bude líp (ale bez Andreje, Wabi to zpíval už v 80. letech) nebo sdílet tweety Dany Drábové KeepCalmAndSmile. A jen na okraj, k jed- né z takových pozitivních zpráv patří, že i naše odborná společnost vyjádřila solidaritu a podporu Ukrajině prostřednictvím finančního daru, který byl odeslán na účet Červeného kříže.

Co mě těší, že již více než rok je v České republice konečně dostupná léčba některých neuroendokrinních tumorů pomocí 177Lu-dotatate. Když jsme v březnu 2021 v Motole začínali, byl to celkem adrenalin, objednejte radiofarmakum za téměř 600 000 Kč 14 dnů předem a čekejte, zda pacient do plánovaného podání neonemocní covidem. Nyní nás spíše trápí převis poptávky nad finančními možnostmi kliniky v situaci, kdy nejdou peníze za pacientem, ale nemocnice a oddělení hospodaří s předem nasmlouvaným objemem přidělených finančních prostředků. Léčba probíhá zatím ve třech centrech, připravuje se otevření dalšího centra v Českých Budějovicích.

Fungování multidisplinárního týmu v Motole, který zahrnuje onkology, radiology a lékaře nukleární medicíny ze dvou fakultních nemocnic, ukazuje, jak je důležitá mezioborová spolupráce pro další směřování našeho oboru. Z mozaiky informací specialistů různých oborů vznikne společné rozhodnutí, jasný plán péče o pacienta. Doufám, že obdobné týmy budou ustanoveny i pro další rýsující se léčbu karcinomů prostaty pomocí 177Lu-PSMA .

Pokrok nezastavíš, letos proběhnou první elektronické volby do orgánů naší společnosti. Aby bylo zachováno právo každého člena ČSNM volit, proběhl telefonní rozhovor s některými členy společnosti, kteří nereagovali na ověřovací mail nebo neměli uvedený kontaktní mail v databázi ČLS JEP. Pro členy bez mož- nosti elektronické volby byla zajištěna volba korespondenční. Potěšilo mě, že naše odborná společnost dala najevo svým členům, že na každém hlasu z 321 členů společnosti záleží.

Milé kolegyně, milí kolegové, držme si palce, žádné děsivé sny. Těšme se na slunce, zeleň, prostě přírodu a čas strávený s našimi blízkými.

A inspirativní myšlenku od Johna Scullyho připojuji pro náš budoucí výbor: „Budoucnost patří vždy těm, kteří vidí možnost dříve, než se objeví.“


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 2

2022 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#