#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kostní scintigrafie detekuje metastázy dříve než CT


Bone scan detects metastases earlier than CT

64-y-old man was sent to our department for bone scan due to a staging of a prostate cancer on March 2021. Prostate cancer was diagnosed on February. Transrectal biopsy was performed, Gleason score 9 4,5 was determined, invasive acinar adenocarcinoma was diagnosed on histology. We performed a scintigraphy 3 hours after injection of 800 MBq of 99mTc-HDP using a gamma camera Optima with a LEHR collimator. We detected multiple foci of increased bone metabolic turnover on a whole-body and SPECT bone scan. (Fig. 1A) SPECT/ldCT more precisely localized one focus to the right half of L1 vertebral body. (Fig. 2A) The bone structure was normal at this location on a corresponding ldCT scan. (Fig. 2B) No prostatectomy was indicated due to a clinical situation; antiandrogen hormonal therapy  was started (Zoladex) together with treatment with phosphonates (Zometa). The patient was sent to a follow-up scan, it was performed on December of the same year. Progression was evident on this scan. (Fig. 1B) There was a new osteosclerotic lesion on the corresponding ldCT at the site of increased metabolic turnover (Fig. 3A) which was scintigraphically the same as on March. (Fig. 3B) Our experience, thus, confirm earlier detection of bone metastases in comparison to radiological procedures, not only using X-ray, but also using CT.

Keywords:

bone scan – bone metastases – CT – time of detection – X-ray


Autoři: Otto Lang;  Ivana Kuníková;  Petra Malinová
Působiště autorů: Klinika nukleární medicíny, 3. LF UK a FN Královské Vinohrady Praha 10, ČR
Vyšlo v časopise: NuklMed 2022;11:15-17
Kategorie: Zajímavý obraz

Souhrn

64letý pacient byl odeslán na scintigrafii skeletu k určení stadia nádoru prostaty v březnu 2021. Pacientovi byl v únoru 2021 diagnostikován karcinom prostaty. Byla provedena transrektální biopsie, Gleason skóre bylo 9 4,5, histologicky se jednalo o invazivní acinární adenokarcinom. Scintigrafie byla provedena 3 hodiny po aplikaci 800 MBq 99mTc-HDP na gama kameře Optima s kolimátorem LEHR. Na celotělovém a SPECT obraze byla patrná vícečetná ložiska patologicky zvýšené kostní přestavby ve skeletu. (Obr. 1A) Při zobrazení metodou SPECT/ldCT byla upřesněna lokalizace v páteři do obratle L1 v pravé polovině těla. (Obr. 2A) Na doprovodném ldCT nebyly v této lokalitě patrné žádné patologické změny kostní tkáně. (Obr. 2B) Vzhledem k celkovému klinickému stavu a generalizaci nebyla indikovaná prostatektomie, byla zahájena antiandrogenní hormonální léčba (Zoladex) a léčba bifosfonáty (Zometa). Na kontrolní scintigrafii v prosinci téhož roku byla prokázaná progrese choroby. (Obr. 1B) Při opakovaném SPECT/ldCT páteře již bylo na ldCT patrné sklerotické ložisko v místě zvýšené kostní přestavby (Obr. 3A), které se scintigraficky jevilo stejně jako v březnu. (Obr. 3B) Naše zkušenost tedy potvrzuje, že scintigraficky je možné detekovat přítomnost metastáz dříve než pomocí rentgenových metod, a to nejen při skiagrafii, ale také při CT vyšetření.

Klíčová slova:

CT – kostní scintigrafie – kostní metastázy – čas detekce – rtg

V březnu (A) a v prosinci (B) provedený celotělový kostní scan
zobrazuje vícečetná ne příliš výrazná ložiska patologicky zvýšené kostní
přestavby v páteři v oblasti Th 12 vlevo a L1 vpravo (šipka). Na kontrolním
scanu již není patrné ložisko v Th 12, zvýrazňuje se ložisko v L1.
Kromě toho jsou patrné metabolicky aktivní degenerativní změny krční
páteře a kloubů (ramena, zápěstí, pravé koleno).
Obr. 1. V březnu (A) a v prosinci (B) provedený celotělový kostní scan zobrazuje vícečetná ne příliš výrazná ložiska patologicky zvýšené kostní přestavby v páteři v oblasti Th 12 vlevo a L1 vpravo (šipka). Na kontrolním scanu již není patrné ložisko v Th 12, zvýrazňuje se ložisko v L1. Kromě toho jsou patrné metabolicky aktivní degenerativní změny krční páteře a kloubů (ramena, zápěstí, pravé koleno).

A – SPECT, transversální řez v oblasti L1 (březen). Je
patrná zvýšená kostní přestavba (akumulace radiofarmaka)
v pravé polovině obratlového těla.<br>
B – Na doprovodném ldCT obraze není v tomto místě patrná
žádná změna kostní struktury.<br>
C – Hybridní zobrazení SPECT/ldCT stejné lokalizace.
Obr. 2. A – SPECT, transversální řez v oblasti L1 (březen). Je patrná zvýšená kostní přestavba (akumulace radiofarmaka) v pravé polovině obratlového těla.
B – Na doprovodném ldCT obraze není v tomto místě patrná žádná změna kostní struktury.
C – Hybridní zobrazení SPECT/ldCT stejné lokalizace.

A – SPECT, transversální řez v oblasti L1 (prosinec). Je patrná
zvýšená kostní přestavba (akumulace radiofarmaka) v pravé polovině
obratlového těla stejně jako v březnu.<br>
B – Na doprovodném ldCT je však nyní v tomto místě jasně patrné sklerotické
ložisko.<br>
C – Hybridní zobrazení SPECT/ldCT stejné lokalizace ukazuje zvýšenou
kostní přestavbu v místě sklerotického ložiska odpovídajícího metabolicky
aktivní metastáze.
Obr. 3. A – SPECT, transversální řez v oblasti L1 (prosinec). Je patrná zvýšená kostní přestavba (akumulace radiofarmaka) v pravé polovině obratlového těla stejně jako v březnu.
B – Na doprovodném ldCT je však nyní v tomto místě jasně patrné sklerotické ložisko.
C – Hybridní zobrazení SPECT/ldCT stejné lokalizace ukazuje zvýšenou kostní přestavbu v místě sklerotického ložiska odpovídajícího metabolicky aktivní metastáze.

Včasná detekce kostních metastáz je nezbytná pro správné určení stadia choroby, její optimální léčbu a provedení léčebných strategií (chirurgická fixace, lokální radioterapie, bifosfonáty), které by zabránily možným komplikacím a zlepšily kvalitu života pacientů. 1 V posledních 20 letech došlo k významnému pokroku v pochopení biologie zhoubných nádorů a tím také k rozvoji účinnějších léčebných strategií. Důsledkem je významně delší přežívání pacientů s generalizovaným nádorem a také rostoucí incidence kostních metastáz. Podle pitevních nálezů má zhruba 70 % pacientů s karcinomem prsu nebo prostaty kostní metastázy. 2

Kostní scintigrafie je dlouhou dobu považovaná za nejlepší zobrazovací metodu pro detekci kostních metastáz zejména pro nízkou cenu a širokou dostupnost. 3 Průlomovou práci s touto tématikou publikoval v roce 1972 Galasko 4, který vyšetřil soubor pacientek s nádorem prsu v časném stadiu. 50 pacientek vyšetřil také scintigraficky. Skiagrafické známky kostních metastáz byly přítomny u 24 (50 %), scintigrafické známky pak u 42 (84 %). U 36 pacientek (72 %) byly na scintigrafii patrné další léze, které nebyly detekovány na skiagrafii. Scintigrafické nálezy byly posléze potvrzeny skiagraficky se zpožděním 2 až 18 měsíců. Vysoká senzitivita metody pro detekci metastáz je daná tím, že osteoblastická aktivita se zvyšuje již při přítomnosti mikroskopického nádoru, zatímco pro skiagrafickou detekci je zapotřebí destrukce 50 – 70 % kostní tkáně. 5 Nádorové buňky stimulují osteoklasty, které erodují sousední trabekuly. Přitom se současně na opačné straně stejné trabekuly zvyšuje aktivita osteoblastů stejně jako ve fibrotickém stromatu, které se vytváří kolem nádoru. 3 Během několik týdnů je tak přítomné významné množství nezralé novotvořené kosti. To pak vysvětluje vysokou akumulaci radiofarmaka jako výsledku osteoblastické aktivity.

Mezi hlavní výhody kostní scintigrafie patří možnost provedení celotělového vyšetření a vysoká senzitivita detekce kostních metastáz (dostačující je 5–10% změna kontrastu). 1 Kostní scintigrafie může být jak falešně pozitivní (eosinofilní granulom, fibrózní dysplazie, enchondrom), tak falešně negativní (osteolytické léze s minimální kostní reakcí, např. renální karcinom). Ke zpřesnění interpretace pak významně napomáhá použití hybridního zobrazení, jak je patrné také na našem obrazu.

otto.lang@fnkv.cz


Zdroje
  1. O’Sullivan GJ, Carty FL, Cronin CG. Imaging of bone metastasis: An update. World J Radiol 2015;7:202-211
  2. Yu HH, Tsai YY, Hoffe SE. Overview of diagnosis and management of metastatic disease to bone. Cancer Control 2012; 19: 84-91
  3. Wilson MA ed. Textbook of nuclear medicine 1998
  4. Galasko CSB. Skeletal metastases and mammary cancer. Ann R Coll Surg Engl 1972;50:3-28
  5. Choi J, Raghavan M. Diagnostic imaging and image-guided therapy of skeletal metastases. Cancer Control 2012;19:102-112
Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 1

2022 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#