#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cysta ledviny imitující metastázy na kostní scintigrafii – význam hybridního zobrazení


Renal cyst mimicking metastasis on a bone scan – advantage of a hybrid imaging

76-y-old pacient was investigated for the staging of prostate cancer in our department. Whole-body bone scan was performed 2 hours after injection of 550 MBq of 99mTc -HDP on a gamma camera Optima NM/CT640 with HR collimator. There were a focally increased accumulation in the left iliac bone, in the caudal ribs, in both knees medially (probably due to gonarthrosis) and on the right shank on the whole body scan. (Fig. 1) We performed a SPECT/low dose CT of the pelvis and lumbar spine and of the shank for better specification. The increased accumulation on the right shank was localized on the surface, it is the contamination. (Fig. 2) The focally increased accumulation in the left iliac bone and in the caudal ribs on the planar scan was evident in the kidney cyst. (Fig. 3) Neither in pelvis nor in ribs was detected increased accumulation, these were detected due to shining through to the detectors on the whole-body scan. We concluded that the bone scan is negative without signs of metastases, only with degenerative changes in the lumbar spine and in joints. We described the large kidney cyst on the left side as extra finding of investigation.

Keywords:

SPECT/CT – bone scan – extraosseous accumulation


Autoři: P. Malinová 1;  O. Lang 1,2
Působiště autorů: Klinika nukleární medicíny, 3. LF UK a FNKV, Praha 10, ČR 1;  Oddělení nukleární medicíny, Oblastní nemocnice Příbram, a. s., Příbram, ČR 2
Vyšlo v časopise: NuklMed 2020;9:13-15
Kategorie: Zajímavý obraz

Souhrn

76letý pacient byl v rámci stagingu karcinomu prostaty vyšetřen na našem pracovišti k vyloučení metastatického postižení skeletu. Anamnesticky uváděl operaci žlučovodů v roce 2005. Před dvěma měsíci podstoupil radioterapii. Stěžoval si na bolesti v oblasti prostaty.

Za 2 hodiny po i. v. aplikaci 550 MBq 99mTc-HDP byl nasnímán celotělový scan na gamakameře Optima NM/CT640 s kolimátorem HR. Na celotělové scintigrafii byla kromě fyziologické distribuce radiofarmaka v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace v kolenou mediálně oboustranně nejspíše při artróze patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní vlevo a v kaudálních žebrech, dále bylo patrno ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci. (Obr. 1) Na SPECT bérců je vidět povrchová lokalizace ložiska na pravém bérci, jedná se zřejmě o kontaminaci. (Obr. 2) Doplněno bylo SPECT + low dose CT pánve a beder s nálezem cysty v levé ledvině a lehce zvýšené aktivity v L4/5 laterálně vpravo při degenerativních změnách bederní páteře v této oblasti. (Obr. 3) Zvýšená akumulace v pánvi ani v žebrech nebyla patrna, na celotělovém snímku se jednalo pouze o prozařování ložisek z cysty na detektor. Nález jsme tedy uzavřeli jako normální, bez známek metastatického procesu, s degenerativními změnami bederní páteře a kloubů. Jako vedlejší nález jsme uvedli

Klíčová slova:

kostní scintigrafie – SPECT/CT – extraoseální akumulace

Na celotělové scintigrafii byla kromě
fyziologické distribuce radiofarmaka
v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace
v kolenou mediálně oboustranně při artróze
patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní
vlevo a v kaudálních žebrech, dále
bylo patrno ložisko zvýšené akumulace
na pravém bérci (A – pohled přední, B –
pohled zadní).
Obr. 1. Na celotělové scintigrafii byla kromě fyziologické distribuce radiofarmaka v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace v kolenou mediálně oboustranně při artróze patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní vlevo a v kaudálních žebrech, dále bylo patrno ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci (A – pohled přední, B – pohled zadní).

Extraoseální ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci je nejspíše kontaminace (A – transverzální řez, B – sagitální řez, C – frontální
řez, D – MIP 3D obraz).
Kromě povrchové kontaminace jsou na obr. C a D patrné artrotické změny obou kolenních kloubů mediálně.
Obr. 2. Extraoseální ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci je nejspíše kontaminace (A – transverzální řez, B – sagitální řez, C – frontální řez, D – MIP 3D obraz). Kromě povrchové kontaminace jsou na obr. C a D patrné artrotické změny obou kolenních kloubů mediálně.

Na SPECT/CT oblasti břicha je na jednotlivých řezech ve frontální rovině vidět lokalizace
ložisek v měkkých tkáních v cystě ledviny (A – CT obraz, B – scintigrafický obraz,
C – hybridní obraz, D – MIP 3D scintigrafický obraz).<br>
Scintigrafie skeletu je metoda používaná k zobrazení změn kostního metabolismu pomocí
bisfosfonátových komplexů značených <sup>99mTc</sup>. Indikací jsou nádorová postižení skeletu i nenádorová
onemocnění (úrazy, osteomyelitida, diferenciální diagnóza kostních lézí). Vazba
radiofarmaka na kostní tkáň závisí na prokrvení a osteoblastické aktivitě.<br>
Metoda je vysoce senzitivní, ale nízce specifická. Alespoň částečně lze zvýšit specificitu
vyšetření provedením hybridního zobrazení SPECT/CT podezřelé oblasti. Díky jejímu detailnějšímu
zobrazení spolehlivě určíme polohu suspektního ložiska. Radiofarmakum je
akumulováno rovněž v měkkých tkáních (nekróza tkáně, žíly dolních končetin u pacientů
s chronickou žilní trombózou, osifikované vazy, kalcifikace v měkkých tkáních nebo cizích
tělesech – centrální žilní katétr). <sup>1</sup> Všechny tyto nálezy bychom mohli pouze podle planárních
snímků popsat jako falešně pozitivní.<br>
U kostních lézí je diferenciální diagnostika také širší. Kostní infarkt může imitovat osteosarkom,
ale může být i jeho projevem. <sup>2</sup> Dalšími kostními afekcemi připadajícími v úvahu jsou
osteomyelitida, benigní léze jako enchondrom, neosifikující fibrom. 2 Ložiska v žebrech mohou
často být jiného než metastatického původu, pravděpodobnost metastatického postižení
roste s vícečetností ložisek. <sup>3</sup> Metastázy mohou být těžko odlišitelné od jiných kostních
lézí i u vyšetření FDG – PET, např. u fibrózní kostní dysplázie, vzácněji u hemangiomu. <sup>4,5</sup>
Patologie skeletu může být náhodně zachycena také u vyšetření původně cílených k diagnostice
jiných onemocnění. Při scintigrafii značenými leukocyty se defektem akumulace
mohou projevit zánětlivé afekce, ale i Pagetova choroba. <sup>6</sup>
Obr. 3. Na SPECT/CT oblasti břicha je na jednotlivých řezech ve frontální rovině vidět lokalizace ložisek v měkkých tkáních v cystě ledviny (A – CT obraz, B – scintigrafický obraz, C – hybridní obraz, D – MIP 3D scintigrafický obraz).
Scintigrafie skeletu je metoda používaná k zobrazení změn kostního metabolismu pomocí bisfosfonátových komplexů značených 99mTc. Indikací jsou nádorová postižení skeletu i nenádorová onemocnění (úrazy, osteomyelitida, diferenciální diagnóza kostních lézí). Vazba radiofarmaka na kostní tkáň závisí na prokrvení a osteoblastické aktivitě.
Metoda je vysoce senzitivní, ale nízce specifická. Alespoň částečně lze zvýšit specificitu vyšetření provedením hybridního zobrazení SPECT/CT podezřelé oblasti. Díky jejímu detailnějšímu zobrazení spolehlivě určíme polohu suspektního ložiska. Radiofarmakum je akumulováno rovněž v měkkých tkáních (nekróza tkáně, žíly dolních končetin u pacientů s chronickou žilní trombózou, osifikované vazy, kalcifikace v měkkých tkáních nebo cizích tělesech – centrální žilní katétr). 1 Všechny tyto nálezy bychom mohli pouze podle planárních snímků popsat jako falešně pozitivní.
U kostních lézí je diferenciální diagnostika také širší. Kostní infarkt může imitovat osteosarkom, ale může být i jeho projevem. 2 Dalšími kostními afekcemi připadajícími v úvahu jsou osteomyelitida, benigní léze jako enchondrom, neosifikující fibrom. 2 Ložiska v žebrech mohou často být jiného než metastatického původu, pravděpodobnost metastatického postižení roste s vícečetností ložisek. 3 Metastázy mohou být těžko odlišitelné od jiných kostních lézí i u vyšetření FDG – PET, např. u fibrózní kostní dysplázie, vzácněji u hemangiomu. 4,5 Patologie skeletu může být náhodně zachycena také u vyšetření původně cílených k diagnostice jiných onemocnění. Při scintigrafii značenými leukocyty se defektem akumulace mohou projevit zánětlivé afekce, ale i Pagetova choroba. 6


Zdroje
  1. Rousková V., Lang O. Centrální žilní katetr imitující metastázu na kostní scintigrafii – význam hybridního zobrazení. Nuklmed 2018;7:74-75
  2. Rousková V., Lang O. Kostní infarkt imitující osteosarkom jako náhodný nález – kazuistika. NuklMed 2018;7:32-35
  3. Li Q, Chen Z, Zhao Y, et al. Risk of metastasis among rib abnormalities on bone scans in breast cancer patients. Sci Rep. 2015;5:9587. doi: 10.1038/srep09587.
  4. Kamaleshwaran KK, Joseph J, Kalarikal R, et al. Image Findings of Polyostotic Fibrous Dysplasia Mimicking Metastasis in F-18 FDG Positron Emission Tomography/Computed  Tomography. Indian J Nucl Med. 2017;32:137-139 doi: 10.4103/0972-3919.202237.
  5. Solav SV, Savale SV, Patil AM. Falsepositive FDG PET CT Scan in Vertebral Hemangioma.Asia  Ocean  J Nucl Med Biol. 2019;7:95-98  doi:  10.22038/AOJ-NMB.2018.12010.
  6. Štufková I., Fil L., Lang O. Detekce Pagetovy choroby při scintigrafii značenými leukocyty – kazuistika. NuklMed 2018;7:68-73
Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 1

2020 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#