#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K životnímu jubileu prof. MU Dr. Romana Čerbáka, CSc.


Vyšlo v časopise: Kardiol Rev Int Med 2013, 15(3): 196
Kategorie: Osobní zprávy

Vážený pane profesore, milý Romane,

osobně jsme se vlastně poznali již před mnoha lety, když jsi nás zasvěcoval do tajů kardiologie, srdečních katetrizací a kardiochirurgie. Víme o Tobě, že jsi vždy byl a stále jsi vynikající lékař, učitel a invazivní kardiolog, že se máme od Tebe stále co učit. Stejně tak vzpomínáme na Tvé přednášky, zvláště když byly na Tvé oblíbené téma –  chlopenní vady –  vždy didakticky dokonalé a odborně vynikající.

Rádi vzpomínáme na dobu, kdy jsme se snažili navázat spolupráci s okolními zeměmi, a na společnou cestu do rakouského Grazu v roce 1997, která byla rozhodující pro náš vstup do ALPE- ADRIA organizace. Je Tvou nehynoucí zásluhou, že se naši mladí kardiologové mohou prezentovat na zahraničních fórech a mohou přednášet své odborné výsledky v anglickém jazyce.

Nemůžeme také opomenout dobu, kdy jsi byl předsedou České kardiologické společnosti (1995– 1999) a v zastoupení ČKS jsi neúnavně navštěvoval odborné akce jiných zemí (kam se nám nikomu moc nechtělo) a kde jsi pomáhal zviditelnit českou kardiologii.

Milý Romane, mnohokrát Ti děkujeme a především chceme říct, že si Tě velmi vážíme, ceníme si Tvé pracovitosti a všeho, co jsi udělal pro nás, pro českou i slovenskou kardiologii a pro medicínu obecně.

Ačkoli Tě v úctyhodných osmdesáti letech již občas obtěžují tělesné neduhy, jsi především velký bojovník. Proto doufáme, že se s Tebou budeme ještě dlouho setkávat nejen jako kolegové, ale hlavně jako přátelé.

A tak, milý Romane, AD MULTOS ANNOS

Ti jménem redakční rady Kardiologické revue přejeme vše nejlepší!

Tví žáci a přátelé

Jiří Vítovec, Jindra Špinar a náš i Tvůj učitel, Miloš Štejfa

Dovolujeme si přidat několik životopisných dat:

Prof. Čerbák se narodil 19. 10. 1933 v Ostravě, brzy se však přestěhoval do Brna, kde dosud bydlí. Studoval na gymnáziu v Králově Poli, maturoval v roce 1952. V letech 1952– 1958 studoval na lékařské fakultě UJEP v Brně, po promoci nastoupil do Svitav, kde vystřídal všechna oddělení i pracoviště praktických a závodních lékařů.

V roce 1963 nastoupil na základě konkurzního řízení na I. interní kliniku FNsP na Pekařské ulici v Brně, kde pracoval pod vedením prof. M. Štejfy seniora. V roce 1967 byl jmenován odborným asistentem a stal se interním konziliářem na I. chirurgické klinice. Zde začal jako jeden z prvních se srdečními katetrizacemi.

V roce 1977 přešel na nově zřízené Kardiochirurgické oddělení, nyní Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie, kde založil katetrizační laboratoř, vtiskl jí svůj charakter a zde dosud pracuje. Je také emeritním profesorem Masarykovy univerzity.

Prof. Čerbák se zabývá nejen invazivní kardioangiologickou předoperační dia­gnostikou, ale musí také obsáhnout celý obor kardiologie na CKTCH. Hlavními odbornými zájmy jsou kardiovaskulární dia­gnostika, chlopenní srdeční vady a jejich indikace k operaci, funkce levé komory srdeční.

Je autorem nebo spoluautorem asi 150 odborných publikací v domácím i zahraničním tisku, přednesl více než 200 přednášek doma i v zahraničí, je spoluautorem tří monografií.

V roce 1990 byl zvolen do výboru České kardiologické společnosti a v letech 1995– 1999 byl jejím předsedou. Jako nejvyšší ocenění České kardiologické společnosti byla prof. Čerbákovi v loňském roce udělena za mimořádné zásluhy a usilovnou práci prestižní Libenského medaile (obr. 1).

Prof. Čerbák po udělení Libenského medaile.
Obr. 1. Prof. Čerbák po udělení Libenského medaile.


Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie

Článek vyšel v časopise

Kardiologická revue – Interní medicína

Číslo 3

2013 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#